Hur blir det att föda med covid-19?

Vi har försökt att få en bild av hur det kommer att bli för den som har misstänkt eller bekräftad covid-19 när förlossningen startar.

Det kommer säkert att klarna och bli mer lika överallt inom de närmsta veckorna, men just nu får vi ganska olika svar beroende på vilka kliniker och barnmorskor vi frågar. En del vet inte, andra funderar på att separera mamma och barn vid konstaterad smitta, ytterligare andra har redan bestämt sig för att separera. En de kliniker har färdigställt infektionsrum för smittade som ska föda.

Vi vill att du som ska föda känner dig så förberedd som möjligt, och vet så mycket som möjligt om vilken forskning som stöder vilka beslut. Än så länge har vi väldigt lite att gå på, men vi kommer att uppdatera den här sidan löpande.

Paola Oras, barnmorska och doktorand som forskar om amning och anknytning, skriver så här på Föda med stöd idag:

Det är fullt förståeligt och väldigt mänskligt att reagera med rädsla inför en sådan här pandemi och just därför är det extra viktigt att stanna upp och titta på fakta igen innan vi sätter in åtgärder ”för säkerhets skull”.

Barn och föräldrar mår bäst tillsammans och en separation den första tiden kan få livslånga konsekvenser i form av sämre anknytning, posttraumatisk stress, depression och försenad utveckling hos barnet

Barn har inte pekats ut som en riskgrupp, de utgör en liten andel av de som har konstaterats vara smittade och de verkar generellt få mildare symtom

Amning är av särskild betydelse i det här läget och det är svårt att få amningen att fungera om mamma och barn separeras

Föräldrar utgör inte nödvändigtvis en större smittofara än vårdpersonalen om de tillämpar god handhygien och använder munskydd.

Läs hela artikeln på http://födamedstöd.se/covid-19-och-separation-efter-forlossningen/

UNFPA (FN:s organ för sexuell och reproduktiv hälsa) skriver att mor och barn inte ska separeras, trots konstaterad smitta.

National Perinatal finns mycket bra forskning att hämta, mycket som talar för att gravida inte smittar sin bebis och att mamma och barn inte ska separeras utan väldigt särskilda anledningar.

I appen One Millions Babies, framtagen av tre svenskar (en barnmorska, en läkare och en forskare) kan du också läsa om hur coronaviruset verkar vid graviditet, och en del om hur sjukvården tänker kring covid-19 och förlossning. Lite av innehållet finns också på deras hemsida: https://www.onemillionbabies.se/aktuell-forskning/

Vi återkommer så fort vi vet mer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *