Familjevänligt kejsarsnitt, del 1

Vad är ett familjevänligt kejsarsnitt? Vi kommer att berätta om det i några olika poster. Här är del 1!

Foto: @meredithwestinphotography, via @mother.ly

I England och USA har familjevänligt kejsarnitt (på engelska kallat ”family-centered cesarean” eller ”gentle cesarean birth”) blivit alltmer populärt men är fortfarande ovanligt i Sverige.

Familjevänligt kejsarsnitt tar något längre tid att utföra och kan inte göras om kejsarsnittet är urakut – det vill säga om mamman eller bebisen är i fara – utan görs om snittet är planerat, eller om bebisen och mamman mår bra men den vaginala förlossningen avslutas som ett akut kejsarsnitt. (Trots att det heter akut kejsarsnitt är bebisen vanligtvis inte i fara och det tar från 20 minuter till 2 timmar innan operationen utförs efter att beslutet är taget.) Studier visar att ett familjevänligt kejsarsnitt hjälper föräldrarna och bebisen att få direktkontakt, gör mamman lugn och ökar möjligheten att amma.

Här kan du läsa om forskningen bakom ”gentle c-section”!

Om du tycker att ett familjevänligt kejsarsnitt skulle passa er i fall du behöver det, eller om du vill föda med ett kejsarsnitt, kan du skriva en förlossningsplan för ett familjevänligt kejsarsnitt.

Några veckor innan ett planerat kejsarsnitt kommer du att få en tid för ett möte med läkaren som ska utföra operationen. Inför detta möte kan du ta med dig förlossningsplanen och läsa upp den för läkaren. Ge gärna en kopia till läkaren så att hen har möjlighet att själv läsa på om familjevänligt kejsarsnitt och innan operationen noga begrunda vad du önskar dig. Du kan också skriva en plan om det skulle bli ett akut kejsarsnitt efter att du startat en vaginal förlossning.

Här är några saker du kan begära för att få en så fin upplevelse som möjligt när du möter ditt barn för första gången:

  • Se till att du kan vara vaken under operationen. Du kommer inte att se själva operationen, men du kan vara närvarande när ditt barn föds. På vissa kliniker i England har mammorna möjlighet att själva lyfta ut barnet från sin buk. Kanske något att be om?
  • Ha med dig din partner eller doula innan, under och efter operationen. Stödet betyder mycket för din upplevelse av operationen.
  • Begär att få ha ditt barn hos dig på en gång, att bebisen inte skiljs från dig och att ni kan ligga hud-mot-hud. De första kontrollerna av bebisen kan göras trots att den ligger hos dig. Din partner eller doula kan hålla bebisen mot ditt bröst om du känner dig svag i armarna om epiduralen tog för mycket och dina armar har domnat.
  • Innan operationen startar, be om att få ha elektroderna på ryggen och sidan istället för på bröstet så att bebisen kan ligga på ditt bröst när den kommer ut.
  • Se till att infarten sätts på din icke-dominanta hand så att du lättare kan hålla ditt barn mot ditt bröst så fort det är fött.
  • Be om dämpad belysning.
  • Be om att bebisen tas ut långsamt.
  • Säg till innan att det är viktigt för dig att ingen pratar under operationen och stör det viktiga ögonblick när du möter ditt barn för första gången.
  • Sen avnavling kan användas även under ett familjevänligt kejsarsnitt. Kom dock ihåg att hålla moderkakan högre än bebisen efter ett kejsarsnitt eftersom moderkakan är ute och blodet behöver hjälp att rinna ner och tillbaka till bebisen. Barnmorskan kan hjälpa till att ”mjölka ur” navelsträngen tills den slutat pulsera och blivit vit.

Läs mer i boken ”Föd på dina villkor” av Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom (MiMa förlag, 2019).

Del 2 och del 3

1 reaktion på ”Familjevänligt kejsarsnitt, del 1”

  1. Pingback: April: kejsarmånad – Föda lugnt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *