Föda lugnt https://fodalugnt.se Fri, 27 May 2022 10:00:31 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://fodalugnt.se/wp-content/uploads/2021/10/cropped-foda-lugnt-lightgreen512x512-32x32.png Föda lugnt https://fodalugnt.se 32 32 Förlossningsrädsla – anteckningar från SPFOG:s symposium 21-10-01 https://fodalugnt.se/2022/05/forlossningsradsla-anteckningar-fran-spfogs-symposium-21-10-01/ https://fodalugnt.se/2022/05/forlossningsradsla-anteckningar-fran-spfogs-symposium-21-10-01/#respond Fri, 27 May 2022 10:00:02 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3441 För mer än två år sedan planerade Svensk Förening för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi (SFPOG) ett seminarium om förlossningsrädsla.
Vi på Föda lugnt bad er medlemmar om hjälp att skramla ihop till en biljett , och ni öppnade era plånböcker – men vad hände sen? Corona såklart! Seminariet blev uppskjutet tre eller fyra gånger.
Men i oktober 2021 blev det äntligen av, och här kommer vår rapport från det, som utlovat.

Forskningen

Förlossningsrädsla finns dokumenterat sedan 1700-talet, men det har forskats väldigt lite på det. Den mesta forskningen har gjorts i Norden, Australien, Nordamerika och i norra Europa, samt lite forskning i Asien och Afrika. Dessutom har forskarna utgått från olika definitioner och mätmetoder, så resultaten är svåra att jämföra.
Det vi ser idag är att cirka 14 % av födande i världen är förlossningsrädda. I Norden är det cirka 23 %.
De intervjuade är i olika åldrar, med olika nivåer av utbildning, först- och flerföderskor.

Orsakerna till rädslan kan vara det okända, den egna hälsan, att barnet ska skadas eller dö, smärta, upplevd kapacitet att föda (emotionell, fysisk, för stort barn, för litet bäcken etc), att förlora kontroll (inte uppföra sig rätt, inte kunna samarbeta) eller hur partnern ska reagera.

Många känner ett bristande stöd, socialt eller från partnern. Det finns generellt ett missnöje med partnern. Ofta finns ett samband med psykisk ohälsa. Hur sambandet ser ut är dock oklart. Samma sak med tidigare erfarenheter av övergrepp – sambandet finns, men är oklart. Många är sjukhusrädda sen tidigare.
Utrikes födda som inte talar svenska är överrepresenterade. Gruppen LBT-gravida har låg tilltro till förlossningsvården, de har erfarenhet av och förväntar sig dåligt bemötande.

Rädsla kan orsaka emotionell stress och sänkt livskvalitet, och kan öka risken för komplikationer, förlängt värkarbete, en negativ förlossningsupplevelse. Det verkar resultera i fler planerade snitt och igångsättningar. Eventuellt är det vanligare att dessa födslar slutar med akut snitt och sugklocka. Det kan leda till längre tid mellan barn, eller att de som är rädda inte alls vill få barn. En undanskymd grupp är de som inte är gravida.
Det finns 17 studier om fäder. Deras rädslor liknar gravidas rädslor. De kan ha problem med sömn, erektioner, magen etc. De är oroliga för att inte kunna vara starka nog.

Hur förlossningsrädd någon är mäts inom vården på en så kallad FOBS-skala (FOBS = Fear of birth). Där graderar den blivande föräldern själv sin oro och rädsla genom att svara på ”Hur känner du inför förlossningen?” genom att sätta kryss på två skalor.

De behandlingar som finns idag är framförallt samtalsstöd. Resultatet upplevs oftast av vården som positivt, men det finns för lite forskning ännu för att säga säkert. Den stora rapport som Cochrane publicerade 2021 sa att effekten är ”oklar”.

Helt nyligen har vården också börjat försöka ge de förlossningsrädda mer kontinuitet, något de ofta önskar.

Auroraverksamheten i Göteborg

Kejsarsnitt är inte en behandling mot förlossningsrädsla, sa en barnmorska från Auroraverksamheten på Östra sjukhuset i Göteborg. Deras arbete utgår ifrån att ett snitt innebär ett undvikande. ”Meningen med Aurora-stödet är att ge effekt på längre sikt, och då kan kejsarsnitt inte vara lösningen. Förlossningsrädsla kan inte opereras bort, så gör vi inte med annan typ av ångest”.

På Aurora/Östra får de förlossningsrädda komma på minst två eller tre träffar. De tar inte beslut om snitt eller ej under ett sådant samtal, utan det tas under en så kallad “Aurorarond” och utgår från följande checklista:

Checklista, remiss för sectio (kejsarsnitt) på psykologisk indikation eller enligt moderns önskemål

  • Språk, eventuellt tolkbehov
  • Tidigare graviditeter och förlossningar
  • Somatisk hälsa: BMI, sjukdomar, mediciner, allergier, rökning, tidigare operationer
  • Psykisk ohälsa, specificera. Ange psykisk ohälsa relaterad till tidigare graviditet, förlossning och puerperium (de första sex veckorna efter förlossning). Tidigare och aktuell behandling, inklusive läkemedel och psykoterapi (typen och durationen specificeras). Ev. undersökningsrädsla, ev. funktionshinder
  • Behandling av förlossningsrädsla på barnmorskemottagningen, inklusive bedömning/behandling hos MBHV-psykolog
  • Tidigare svåra händelser-hantering
  • Missbruk/substansbrukssyndrom/beroende
  • Om förstföderska: vad talar mot förlossningskontrakt?
  • Skyddsfaktorer/Social sårbarhet

Dessa punkter ska finnas i patientens journal från Aurorasamtal.

Efter att mottagningen har fattat ett beslut blir det uppföljande samtal där man bland annat pratar om ångesthantering, gör en förlossningsplan, andningsövningar och hemövningar.

Om inget av detta hjälper gör de ett så kallat “förlossningskontrakt” med den gravida (se bild). Det innebär att när vissa kriterier är uppfyllda (till exempel erbjudande om smärtlindring, 4 cm öppen etc) har den födande rätt att avbryta den vaginala förlossningen och få ett snitt.

Exempel på förlossningskontrakt. Klicka för större.

Det är dock en mycket liten del av alla Aurora-patienter som erbjuds detta, och bara förstföderskor. De flesta löser inte in kontraktet utan fullföljer vaginalt. De flesta säger sig vara nöjda med beslutet efteråt. Men både i Göteborg och i Stockholm (och säkert på andra ställen) sätter förlossningskrisen käppar i hjulet för såna här kontrakt, och även den typen av uppföljning och stöd som utlovats.

Trygg att föda – ett projekt inom Auroraverksamheten i Stockholm

En barnmorska från Stockholm berättade om ”Trygg att föda”, ett projekt med syfte att få ett gemensamt arbetssätt överallt i Stockholms fem förlossningskliniker. Alla kliniker deltog men främst BB Stockholm, men resultatet (mätt i antalet som gick vidare med elektivt snitt) var olika beroende på klinik. BB Stockholm såg störst resultat. Tyvärr avbröts projektet i förtid på grund av covid.

Projektet bestod av både enskilda samtal, gruppsamtal, en film om förlossningsrädsla, mediyoga och mindfulness.

Enligt utvärdering gav filmen inget så mycket (patienterna blev lämnade ensamma att titta och det blev nästan värre när det inte fanns någon att ventilera med). Enskilda samtal med barnmorskan uppskattades dock mycket.

Gruppsamtalen (kursen) var uppdelad i två delar, den ena med fokus på förhållningssätt, kroppsnärvaro, vad händer i kroppen osv. Den andra handlade mer om risker, sectio, vaginal, bristningar, stödets funktion och verktyg. Lite mer fokus på traumabearbetning om det var en grupp omföderskor istället.

Både kursen och samtalen handlade mycket om praktiska övningar med syfte att öka kroppsnärvaro och hantera ångest /stress, till exempel

  • minska tankens och känslans påverkan
  • trygghet, närvarande stöd
  • långsam utandning
  • minska distraktioner
  • dämpad belysning
  • värme, bad
  • beröring, massage.

Det var även mycket prat om känslor och vad en upplevelse består i. De upplevda känslorna är (och kroppens reaktion) alltid sanna även om tanken är “fel”. En viktig fråga är om hur patientens egen förlossning (mammans födsel) var. Ibland är det där traumat ligger.

Det står i vårdens PM att Aurorapatienter ska ha hög närvaro av barnmorska på sal. I realiteten är detta väldigt svårt på grund av barnmorskornas arbetsbelastning, och då är det ibland troligen bättre att den födande får ett snitt.

Diskussionerna efteråt

Efterdiskussionerna mellan vårdanställda deltagare var intressant men rörig och svår att återge korrekt. En del av det som togs upp var

  • att gravida borde få klart för sig hur lång tid en normal födsel kan ta eftersom de nu förväntar sig att det ska gå mycket snabbare (”de gissar ofta på två till fem timmar”)
  • att få födande blir mer nöjda av epidural
  • att vården måste bli bättre på att hantera känslor av otrygghet, inte bara kunna ge fysisk smärtlindring
  • att partnern har en stor och viktig roll i stödet för den födande, som kanske inte tas tillvara tillräckligt.

Vad vi tyckte – och en uppmaning till dig!

Så långt våra anteckningar från seminariet. Vi har här återgett det vi tyckte var av värde för er läsare. Mycket var intressant och lärorikt, bitvis var det lite för mycket fokus på ”arga patienter” och generellt tyckte vi att det saknades diskussion om hur strukturerna i förlossningsvården påverkar de födandes självkänsla och förmågor. Kan det vara så att de födande kanske känner sig mer maktlösa än nödvändigt, och därmed mer rädda, för att de hela tiden får höra hur farligt det är att föda barn? Att de absolut måste bli omhändertagna av experter och maskiner för att inte allt ska gå åt skogen? Om du inte alls tror att du kan föda av dig själv, kan inte det skapa rädsla?

Har du erfarenhet av förlossningsrädsla? Dela gärna med dig av dina tankar, här i kommentarsfältet, på Facebook, på Instagram eller till info@fodalugnt.se!

]]>
https://fodalugnt.se/2022/05/forlossningsradsla-anteckningar-fran-spfogs-symposium-21-10-01/feed/ 0
Demonstration – kom med om du är i Stockholm den 16 november! https://fodalugnt.se/2021/11/demonstration-kom-med-om-du-ar-i-stockholm-den-16-november/ https://fodalugnt.se/2021/11/demonstration-kom-med-om-du-ar-i-stockholm-den-16-november/#respond Thu, 04 Nov 2021 19:56:50 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3192 Birth Rights Sweden och Sveriges Kvinnolobby arrangerar. Vi och flera andra organisationer ställer oss bakom kraven:

”Den underfinansierade förlossningsvården leder till förlossningsskador, en ohållbar arbetsmiljö och otrygga födslar. Barnmorskor och chefer säger upp sig i protest för att det inte går att ge en god vård under rådande omständigheter. Det räcker nu. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att föda barn i Sveriges rikaste region.
Det är dags att Region Stockholm tar ansvar för förlossningsvården. Sluta snåla på livsviktig vård för kvinnor och barn och betala vad det kostar!”

📢 Välkommen till en manifestation utanför landstingshuset i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige klockan 12.00-13.00 den 16 november.

Vi kräver att finansborgarrådet Irene Svenonius och övriga ansvariga politiker i regionstyrelsen lyssnar på barnmorskors, läkares, kvinnoorganisationer och födandes röster.

VI KRÄVER:
🔺 Öka resurserna till förlossningsvården. Avsätt 200 miljoner kronor årligen för att anställa fler barnmorskor och skapa fler förlossningsplatser. Satsningarna bör vara riktade och långsiktiga.

🔺 Högre löner och bättre villkor för barnmorskor och andra anställda i förlossningsvården, vilket kommer att kräva att ytterligare medel avsätts.

🔺 Mer långsiktig och personcentrerad vård med helhetsperspektiv. Vården ska planeras, organiseras och genomföras utifrån den födande kvinnans behov. Vi vill se en sammanhållen och kontinuerlig vårdkedja som präglas av fast kontakt med en barnmorska/ett barnmorsketeam under graviditet, födsel och eftervård för säkerställa största möjliga trygghet och mentala hälsa för den födande.

🔺 Bygg ut och förstärk barnmorskeutbildningen. Fler platser på barnmorskeutbildningen. Säkerställ att förlossningsavdelningar har utrymme att ta emot och handleda barnmorskestudenter.

Länk till eventet på FB här!

📷: Elisabeth Ubbe / Svenska Barnmorskeförbundet

]]>
https://fodalugnt.se/2021/11/demonstration-kom-med-om-du-ar-i-stockholm-den-16-november/feed/ 0
Föda lugnt med risker: BMI, del 3 https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-3/ https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-3/#respond Mon, 28 Jun 2021 05:39:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3091 Ett bra stöd från barnmorskan hjälper dig med högt BMI att föda lugnt.

Barnmorskor och läkare bör informera om BMI på ett respektfullt sätt som inte får individen att känna att det enda som betyder något är hur mycket de väger. Det främjar en positiv relation mellan den födande och vårdgivaren, och underlättar för att föda lugnt. Att räkna upp allt den gravida inte ”får” göra kan i stället påverka förlossningsupplevelsen negativt.

Barnmorskan Terese Eidenmark rekommenderar alla gravida att i förväg ta ställning till vissa rutiner.

– Vid yttre registrering av barnets fosterljud och värkar kan det vara svårare att få dosorna att sitta rätt om kvinnan är stor. Du får inte en godkänd kurva lika lätt, och det kan trigga igång interventionskaskaden.

– Men det är inte alltid nödvändigt att lyssna hela tiden, eller att sätta kontinuerligt CTG bara för att det glappar emellanåt. Du kan säga ifrån om det, och om du inte vill väga dig.

Terese har haft 32–35 i BMI med alla sina fem barn. Med första barnet var MVC väldigt noga med att hon inte skulle gå upp i vikt.

– Det var mycket extra småkontroller. Men kom ihåg att basprogrammet och alla tillägg bara är erbjudanden. Du har alltid rätt att säga nej. Om du inte känner dig trygg med barnmorskan, byt!

Foto: Terese Eidenmark

Många faktorer påverkar din födsel. Om det inte går som du har tänkt dig behöver det inte handla om ditt BMI. Faktorer som vilket stöd och förutsättningar du fått att föda spelar mycket stor roll.

Det är viktigt att du får röra dig fritt när du föder, och inte känner dig tvungen att ligga på rygg. En lugn miljö med dämpad belysning där du får vara ostörd är också betydelsefullt för ett lugnt och tryggt förlopp.

Vi på Föda lugnt efterlyser nationella riktlinjer, både när det gäller vilket BMI som anses vara en riskfaktor, och vilka rutiner det innebär. Vi vill att alla vårdgivare på alla nivåer granskar sina fördomar kritiskt, för att kunna ge alla patienter god mödra- och förlossningsvård. Du har rätt att bli behandlad med värdighet och respekt under graviditet och förlossning, och att känna dig trygg och stark inför din födsel, vem och hur du än är.

]]>
https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-3/feed/ 0
Föda lugnt med risker: BMI, del 2 https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-2/ https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-2/#respond Sun, 27 Jun 2021 09:29:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3087 Erfarenheter av att föda lugnt med högt BMI

Efter två jobbiga sjukhusförlossningar valde Helena tredje gången att föda hemma.

– Det var en otrolig revansch. Jag var väldigt noga med alla MVC-kontroller eftersom jag planerade en oassisterad hemfödsel, med doula och pool. Jag ville ha kontroll över min förlossningsupplevelse trots mitt höga BMI, berättar Helena som vägde 110 kg när hon födde sitt första barn.

– Jag valde att inte väga mig varje gång på MVC, och att inte göra glukostest eftersom jag mådde illa om jag inte åt frukost innan jag gick dit. Det upplevdes som ett stort problem av dem. MVC hänvisade aldrig till någon forskning utan alla tester gjordes på rutin.

Foto: Terese Eidenmark

Gabriela vägde 93 kg när hon födde sitt första barn. Hennes sydamerikanska mormor hade sagt att det är bättre ju större man är när man ska föda barn.

– På MVC var det första barnmorskan sa ”Oj, du är lite större!”, innan hon ens sagt hej. Det var mycket fokus på min vikt – som om hela graviditeten kretsade kring vägandet. De sa att jag fick gå upp max 2 kilo, annars kunde jag få diabetes. Ingen sa något om evidens eller att kontrollerna var frivilliga. Jag räknade kalorier och försökte kontrollera kosten, men de sista månaderna orkade jag inte längre.

När Gabrielas bebis föddes (helt komplikationsfritt) ville hon amma men fick ingen hjälp.

– En barnmorska tog tag i mitt bröst och tryckte in det i munnen på mitt barn som började skrika. Efter en stund kom hon in med en spruta i handen. Jag sa att jag inte ville att mitt barn skulle få ersättning, men hon bara sprutade in innehållet i munnen.

Barn till gravida med högt BMI kan erbjudas tilläggsmatning. Men det bör endast erbjudas om barnet har risk att få hypoglykemi, inte endast på grund av moderns BMI. Doulan Helena Dacker säger att det bästa är om mamman får rätt stöd i att få igång mjölkproduktionen direkt. För även om ersättning kan vara livräddande bör det inte ges på slentrian, eftersom det förändrar barnets tarmflora och kan innebära ett störande moment i amningsstarten.

Självklart bestämmer du om du vill att ditt barn ska få ersättning eller inte. Stå på dig och be om hjälp att komma igång med amningen!

]]>
https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-2/feed/ 0
Föda lugnt med risker: BMI, del 1 https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-1/ https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-1/#respond Sat, 26 Jun 2021 07:18:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3083 Att föda barn med högt BMI behöver inte innebära att du måste få en komplicerad födsel. Det går att föda lugnt ändå.

BMI är ett tal som visar relationen mellan din vikt och längd. Inom mödra- och förlossningsvården ses BMI över 30 som en riskfaktor för till exempel graviditetsdiabetes, pre-eklampsi (havandeskapsförgiftning) och en mer komplicerad födsel.

Om du har ett BMI över 30 eller andra riskfaktorer för graviditetsdiabetes ska du bli erbjuden (men inte pressad till!) ett så kallat glukosbelastningstest på MVC. Det innebär att blodsockret mäts på först fastande mage och sedan efter att ha druckit en glukosdrink (sockervatten).

Det är viktigt att du som gravid får veta varför undersökningar görs för att du ska känna dig informerad och att du själv ska kunna välja vad du vill vara med om. Att följa viktkurvan på den gravida är vanligt på MVC. Det görs för att få en adekvat riskbedömning och kunna ge rätt eventuell behandling vid den kommande födseln. Men utan information eller med felaktig information, om varför man gör det kan det upplevas som skamfyllt eller som underförstådd kritik mot ens kropp.

Foto: Terese Eidenmark

All vård är frivillig och du väljer själv vilka undersökningar som känns rätt för dig. Ju mer påläst du är och ju mer du lär känna din kropp, desto bättre rustad kan du vara att fatta beslut om hur andra ska hantera eventuella riskfaktorer.

Istället för att lägga skulden på kroppen kan du ställa dig själv (och vården) frågan om vad som kan underlätta födandet för dig med högre vikt.

Stå på dig för att få den typ av födsel som du känner är bäst för dig, inklusive att föda hemma eller föda i vatten. Ställ följdfrågor eller byt mödravård om du inte är nöjd med svaren du får. Prata med din barnmorska om dina önskemål och ställ krav – då ökar dina chanser att uppnå det som är bäst för dig.

]]>
https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker-bmi-del-1/feed/ 0
Föda lugnt med risker https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker/ https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker/#respond Thu, 24 Jun 2021 06:02:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3080 Går det att få en lugn födselupplevelse trots en graviditet med risk för komplikationer?

Vi inleder här en serie artiklar med temat ”föda lugnt med risker”, där vi undersöker olika problem, och hur det kan gå att få en lugn förlossning trots låga förväntningar från omgivningen.

Att ha högt bmi, psykisk ohälsa, diabetes, ett stort barn, tvillingar, barn i säte eller att vara över 40 år räknas nästan alltid av vården som komplikationer och risker. Det innebär ofta interventioner som till exempel igångsättning eller kejsarsnitt. Vi kommer att ta upp en så kallad risk i taget och intervjua både barnmorskor och föräldrar med positiva erfarenheter och tips.

Det finns aldrig garantier när du föder, bara omständigheter som kan vara mer eller mindre bra. Är omständigheterna bra finns det chans att du föder lugnt, att smärtan är uthärdlig, ovidkommande eller till och med obefintlig, att du får en känsla av orgasm, att både du och bebisen mår prima. Är omständigheterna mindre bra kan du uppleva mer smärta, det kan ta längre tid, du kan må sämre, bebisen kan må sämre.

Mindre bra omständigheter kan vara miljön där du föder, och personerna du föder med. I den mån livet tillåter det är det sådant som du kan påverka själv, och åtminstone försöka få det så tryggt som möjligt.

Men när förlossningsvården räknar upp det de anser vara risker handlar det ofta om din och barnets/barnens fysiska och själsliga förutsättningar. Det är inte lika lätt att se en lugn födsel framför sig om vården rynkar pannan och sätter ett kryss i riskrutan, och det är ett problem i sig. Är du inställd på svårigheter och fara kommer du inte att ha lika enkel tillgång till ditt viktiga flöde av oxytocin, hormonet som ger dig både god smärtlindring och mer hjälpsamma sammandragningar.

I del 1, 2 och 3 som kommer snart pratar vi med Terese, Gabriela och Helena om erfarenheter av födslar som gått fint med högt bmi.

]]>
https://fodalugnt.se/2021/06/foda-lugnt-med-risker/feed/ 0
Kärlekens kraft https://fodalugnt.se/2021/06/karlekens-kraft/ https://fodalugnt.se/2021/06/karlekens-kraft/#respond Thu, 10 Jun 2021 14:18:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3077 Ur vattnet i Norrköpings hjärta, mitt i blomsterprakten mellan hägg och syren, reser sig Arbetets museum. Ett monument som pulserar av historia, människors röster och tankar över vardagsliv och arbete. Jag vandrar förväntansfull in för att se ”Kärlekens kraft”, en fotoutställning av Elisabeth Ubbe, barnmorska, fotograf och journalist.

Lokalerna jag vandrar i är dunkelt belysta, fotona som klär väggarna suggestiva. Bilderna tar mig med till den innersta essensen av denna värld. Ur kärlek föder kvinnor fram barn fram ur sina kroppar, ur människors kärlek och med vakande värnande barnmorskor vid sin sida.
Födande kvinnor i vatten, i hem och på sjukhus. Med svettiga hårmanar och arbetande kroppar, med sin partner och flock nära.

Jag ser två barnmorskor som sida vid sida ligger på golvet och håller sina händer om en födande kvinnas fötter. Som för att jorda henne och visa henne sin aktning. Helga den gudinna hon är i denna stund.
Det sjuder av liv, innerlighet och styrka i myllret av dessa förevigade ögonblick och berättelserna här.

Men det är tudelat att se allt detta vackra. Tudelat då långt ifrån alla får föda på dessa villkor. Bilderna väcker en sorg i mig och en smärta över detta. Men de väcker också en glädje som lägger sig som bomull över smärtan. Glädjen i att födande får uppleva denna närvaro, denna urkraft och magi, denna trygghet och detta lugn. Att de får föda med lust och glädje, på den plats de är trygga, med sina älskade vid sin sida och att de vågar dela med sig. Jag gläds över att det finns barnmorskor som väljer att vara kärlekens verktyg för de födande och familjer de bistår.
De som läker världen, en födsel i taget.

Jag ser mig själv och er alla i bilderna. Vi är de som föder. Vi är de som föds. Vi är de som stöder varandra i att föda. Utan födelsen ingen existens.

Så oavsett vem du är, om du fött barn eller ej, och oavsett hur du upplevde din födsel så är denna utställning till för dig.
Den är öppen till 31/7 2021 och helt gratis.

Tack Elisabeth och alla människor som delat med sig av denna fantastiska utställning till omvärlden.

/Kajsa Åkesdotter, blivande barnmorska

]]>
https://fodalugnt.se/2021/06/karlekens-kraft/feed/ 0
Spinning babies – befria bebisen! https://fodalugnt.se/2021/05/spinning-babies-befria-bebisen/ https://fodalugnt.se/2021/05/spinning-babies-befria-bebisen/#respond Sat, 29 May 2021 14:22:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3038 Sedan urminnes tider har födande och barnmorskor vetat om att barn föds lättare om de ligger bra i livmodern och bäckenet. Att röra på sig och ändra läge under förlossningen kan hjälpa födseln framåt, och ge den födande kontroll över sin kropp och förloppet. Den amerikanska barnmorskan Gail Tully utvecklade metoden Spinning babies som bygger på denna kunskap och erfarenhet.

Metoden går ut på att hjälpa barnet redan innan födseln till en så bra position som möjligt i livmodern och bäckenet. Om bebisen skulle komma i ett krångligt läge under födseln kan metoden ”befria” bebisen med hjälp av kroppens egna förutsättningar, istället för interventioner som att ge värkstimulerande läkemedel för att pressa ut barnet fast det är i en position som försvårar processen.

Bebisen är inte en passiv passagerare som ska transporteras genom ett lika passivt bäcken, skriver Gail Tully, som menar att denna syn på barnets och kroppens roll är en anledning att födandet blivit så medikaliserat.

Om den födande använder Spinning babies-metoden som återupprättar balans i kroppen och ger barnet mer plats att födas, kan barnet självt lättare inta en position som är optimal i det individuella anatomiska utrymme som erbjuds, enligt Tully.

Spinning babies kan användas i hemmet och på sjukhus. Det bör undvikas vid blödning, föreliggande moderkaka, högt blodtryck, överrörlighet och i akuta situationer.

Metoden bygger på tre grundpelare:

• den födandes ställning
• barnets position i livmoder och bäcken
• kroppsbaserat samtycke

samt på det som kallas the three principles in pregnancy:

• balans
• tyngdkraft
• rörelse.

Ställningar och samtycke

Den födandes ställning

Enligt Spinning babies kan den gravida själv öka förmågan att känna in vad kroppen behöver under förlossningen, genom att bli medvetna om hur vi rör oss dagligen. Är vi inte medvetna om att vi sitter mycket (i soffa, i bil etc) kanske vi fortsätter samma mönster även under födseln. Men om vi tänker på att jobba med tyngdkraften till vardags blir det enklare att följa med kroppens instinkter (att vara upprätt, cirkla höfter etc) under födseln.

Undvik att halvsitta eftersom du då sitter på ett ”låst” bäcken vilket inte hjälper barnet att rotera och sjunka ner. Ju mer barnet kan röra sig, desto mindre risk för en utdragen förlossning, skulderdystoci eller ett långt utdrivningsskede (krystfas).

Under födseln är bekväma ställningar en viktig del av en positiv förlossningsupplevelse och kan underlätta förloppet. En av Spinning babies grundprinciper är att använda gravitationen som hjälpmedel under födandet – alltså att vara upprätt så mycket som det går, och låta tyngdkraften hjälpa barnet ut.

Barnets position

Bebisen kan ändra läge under graviditeten och födseln. Enligt Spinning babies sker det inte slumpmässigt, utan flera olika faktorer samverkar för att påverka hur lätt eller svårt det är för barnet att ändra position. Det kan vara bäckenets form, livmoderns form, stelhet i muskler och ligament, asymmetri (orsakad av dagliga asymmetriska rörelser som att gå ur bilen), dagliga rörelser (halvsitta i soffan, promenader etc). En del faktorer är givna (hur vårt bäcken och livmoder ser ut), andra kan vi till viss del påverka genom rörelse, avslappning etc. Så om bebisen inte ligger optimalt kan metoden hjälpa den att rotera och tränga ner, och lättare födas vaginalt.

Kroppsbaserat samtycke

Spinning babies-metoden betonar vikten av kroppsbaserat samtycke. Vi kan säga ja till vaginala undersökningar, ingrepp eller främmande personer i födelserummet trots att kroppen säger nej, om vi inte tillåter oss att känna efter på riktigt först. Det räcker helt enkelt inte med ett snabbt ja/nej eller en underskrift för att den födande ska kunna ge informerat samtycke – det måste kännas rätt i kroppen också.


Tre tekniker (och en konflikt)

Spinning babies-metoden använder många olika tekniker. De tre vanligaste kallas ”three balances” (de kallades tidigare för ”three sisters of balance”). De hjälper den gravida att slappna av i buk, livmoder och bäcken, och därmed skapa mer utrymme för bebisen att ändra läge.

Framåtböjaren (forward leaning inversion) innebär att mamman står på knä på en förhöjning som en madrass eller trappa och vilar armarna på golvet under tre värkar.

Bensläppet (side-lying release) är en statisk tänjningsövning som görs under tre värkar på varje sida för att släppa av och stretcha muskler och ligament i bäckenbotten och runt bäckenet. Om vi är spända eller använder dessa muskler ojämnt får vi en ”snedhet” som kan påverka barnets position och hindra bebis att rotera och sjunka ner.

The jiggle (tidigare kallad ”rebozo”) är en teknik som har sitt ursprung i hur mexikanska barnmorskor traditionellt har använt rebozo-bärsjalar för att hjälpa den födande och barnet. The jiggle skapar utrymme i kroppen med vibrationer och rörelser.

Konflikten
Den traditionella rebozo-tekniken med långa schalar bidrar till att slappna av spända ligament och muskler i livmoder och bäcken och buk, hjälpa barnet rotera under graviditet och förlossning och att den födande kan slappna av under förlossningen.

Gail Tully lärde sig rebozo-teknikerna av barnmorskor i Mexico, och hon och många andra västerlänningar tog med sig metoden hem, och den fick stor spridning i hela världen. För några år sedan gick dock en grupp av dessa traditionellt skolade mexikanska barnmorskor ut och bad att barnmorskor och doulor i resten av världen skulle sluta använda rebozo-tekniken. De menade att metoden så gott som alltid missuppfattas (och kommersialiseras) av västerländska utövare, och att rebozo därför får dåligt rykte, och i värsta fall kan orsaka skada i händerna på okunniga utövare.

Spinning babies slutade därför använda namnet och metoden, och stöder istället dessa barnmorskor i att själva bevara och utveckla rebozo-tekniken.

Läs mer om de mexikanska barnmorskornas uppmaning här: https://www.change.org/p/doula-training-organizations-individual-trainers-removing-rebozo-teachings-from-doula-trainings

Forskning och erfarenhet

Många förknippar Spinning babies-metoden med att stå på huvudet under förlossningen. Men det handlar mycket mer om att vara medveten om sina dagliga rörelser redan under graviditeten, och att få bra förutsättningar från början.

Ett bra exempel på detta är den teknik som kallas belly mapping. Den kan hjälpa föräldrar att förstå hur bebisen ligger i livmodern, utan att behöva använda ultraljud. Men den är också, och kanske ännu mer, en metod för att knyta an till bebisen i magen och själv känna vad som händer därinne.

Många personliga berättelser bekräftar att Spinning babies är ett effektivt verktyg för att undvika interventioner under födandet, och metoden lärs ut till barnmorskor och kliniker världen över.

Men vad säger forskningen?

Det statistiska underlaget är begränsat eftersom det generellt är svårt att göra kliniska studier på födande kvinnor. En Cochrane review (länk till pdf) som lägger samman resultaten från sex enskilda studier drar slutsatsen att det inte gick att se några tydliga fördelar med Spinning babies och liknande övningar bland de 417 kvinnor som utvärderats.

Mer forskning behövs!

I Sverige har barnmorskan Xana da Silva utvecklat en egen metod som införlivar Spinning babies, som hon kallar Aktiv Baby. Xana lär ut Aktiv Baby till blivande föräldrar och hälso-och sjukvårdspersonal i Sverige.

Vi på Föda lugnt tycker att Spinning babies-metoden, Aktiv baby-metoden och den traditionella, ursprungliga rebozo-metoden är mycket spännande metoder, med stora fördelar jämfört med medicinska interventioner som ofta leder till mer komplikationer och fler interventioner.

En grundhållning är att inte störa processen då det inte behövs oavsett om det är med Spinning babies eller andra interventioner. Det räcker ofta ganska långt med bara vakande närvaro!



]]>
https://fodalugnt.se/2021/05/spinning-babies-befria-bebisen/feed/ 0
Ikväll kan du prata med Michel Odent! https://fodalugnt.se/2021/05/ikvall-kan-du-prata-med-michel-odent/ https://fodalugnt.se/2021/05/ikvall-kan-du-prata-med-michel-odent/#respond Thu, 27 May 2021 15:05:56 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3041 Michel Odent är en före detta kirurg, före detta förlossningsläkare, numera forskare, författare och hembarnmorska i London. Hans forskning är banbrytande och hans böcker om födsel är översatta till 22 språk.

Ikväll kan du lyssna på honom, och få en chans att ställa egna frågor om att föda i vatten, att föda ostört, hur barnets hälsa påverkas redan på fosterstadiet, om utdrivningsreflexen och annat om du deltar i Own Your Births videosamtal som börjar klockan 19 nu ikväll, torsdag den 27 juni.

Missa inte denna fina chans! Biljetter finns här!

Så här presenterar Own Your Birth kvällens gäst (och obs att samtalet är på engelska):

”Birth physiology as a chapter of brain physiology. With the world-renowned obstetrician Michel Odent MD, who has been in charge of the surgical unit and the maternity unit at the Pithiviers (France) state hospital (1962-1985). During many years he was the only doctor in charge of about 1000 births a year. Michel Odent is the founder of the Primal Health Research Centre (London).

He is the author of the first article in the medical literature about the use of birthing pools (Lancet 1983), of the first article about the initiation of lactation during the hour following birth (1977), and of the first article applying the ‘Gate Control Theory of Pain’ to obstetrics (1975). He created the Primal Health Research database (www.primalhealthresearch.com). He has been a member of the Professional Advisory Board of La Leche League International for about 40 years.

Author of 15 books published in 24 languages. Michel Odent is Visiting Professor at the Odessa National Medical University and Doctor Honoris Causa of the University of Brasilia.”

]]>
https://fodalugnt.se/2021/05/ikvall-kan-du-prata-med-michel-odent/feed/ 0
Att hjälpa – eller att störa? https://fodalugnt.se/2021/05/att-hjalpa-eller-att-stora/ https://fodalugnt.se/2021/05/att-hjalpa-eller-att-stora/#respond Sat, 22 May 2021 06:02:00 +0000 https://fodalugnt.se/?p=3069 Barnmorskan, forskaren och obstetrikern Michel Odent skriver i sin bok ”Birth and Breastfeeding — Rediscovering the Needs of Women During Pregnancy and Childbirth” så här:

”… one cannot actively help a woman to give birth. The goal is to avoid disturbing her unnecessarily.”

Oliver’s birth. Jug Jones/Flickr

”En kan inte aktivt hjälpa en kvinna att föda. Målet är att undvika att störa henne i onödan.”

Det får oss att fundera. Vad är det att hjälpa någon som föder? Vad är det att bli störd?
Vad tänker du?

]]>
https://fodalugnt.se/2021/05/att-hjalpa-eller-att-stora/feed/ 0