Vad är Föda lugnt?

Föda lugnt uppstod ur ett kaos. När förlossningskrisen nådde nya höjder sommaren 2019 började vi fundera: vad är det som gör att vissa födslar blir så lugna och trygga? Och hur kan alla få rätt att föda där de känner sig trygga – och känna sig trygga, var de än föder?

Vi vet ju att alla gravida vill ha en lugn och säker förlossning – oavsett om de vill få ett kejsarsnitt eller föda hemma. Krångliga mammor som kräver det ena eller det andra, som inte förstår varken sitt eget eller sitt barns bästa är en kvinnofientlig myt. Likaså bilden av kvinnogrupper som står på olika sidor av en konflikt: snittmammor vs hippiemammor, typ. Det är dags att att dra bort förhängena och se vårdapparaten där bakom, och patriarkatet som står och drar i spakarna. Härifrån kan det bara bli bättre!

Här på Föda lugnt bygger vi ett nätverk, en kunskapsbank och en gemenskap. Vi har varit med i födsel-, föräldra- och barnsvängen i så många år och lärt känna så enormt många skickliga, kloka och erfarna människor. Vi vill samla dem och deras kunskap på ett ställe, så att alla kan ta del av det. En trygg plats, där vi lär, och lär av, varandra.

Vi har en blogg där vi skriver om allt från familjevänliga kejsarsnitt till orgasmisk födsel och freebirthing. Vårt fokus är att beskriva hur du kan få de bästa chanserna att föda lugnt, vad som behövs för att oxytocinet ska flöda. Ibland slår vi ner på rutiner och annat strukturellt som står i vägen för lugna födslar. För det är faktiskt aldrig de gravida eller deras kroppar som är problemet – det är systemet, som räknar pengar och sekunder, och som drar med sig både barnmorskor och födande i sin ström av stress. Vi bedriver födselaktivism och skriver brev till makthavare, startar namninsamlingar och skriver debattartiklar. Vad vill du att vi ska skriva eller tipsa om? Hör av dig här, på bloggen, på Facebook, på Instagram eller till [email protected].

Vi öppnar snart en butik, med saker, kunskap och samarbeten som vi har valt för att vara det bästa för gravida, nyblivna föräldrar, bebisar och deras familjer, doulor och barnmorskor. Den är liten men kommer att växa, särskilt ju mer vårt nätverk växer. Det kommer att finnas så mycket fint att köpa där: alla våra saker som är eko och reko, våra böcker, kurser och workshops (inte minst Own Your Births fantastiska webinarier med internationellt kända experter!) och vårt nätverk av doulor, barnmorskor, instruktörer och andra som vi just nu bygger upp!

Snart kommer du att kunna bli stödmedlem i Föda lugnt, och få massor av fördelar! Vi hör av oss så fort allt är på plats.

Både butiken och medlemskapet är viktiga för vår överlevnad. Vi är djupt tacksamma för att du vill bli medlem och handla hos oss, och vi lovar att göra allt vi förmår för att du ska känna dig hemma hos oss.

Vilka är vi som gör Föda lugnt? Kolla här!