Föda lugnt med risker: BMI, del 2

Erfarenheter av att föda lugnt med högt BMI

Efter två jobbiga sjukhusförlossningar valde Helena tredje gången att föda hemma.

– Det var en otrolig revansch. Jag var väldigt noga med alla MVC-kontroller eftersom jag planerade en oassisterad hemfödsel, med doula och pool. Jag ville ha kontroll över min förlossningsupplevelse trots mitt höga BMI, berättar Helena som vägde 110 kg när hon födde sitt första barn.

– Jag valde att inte väga mig varje gång på MVC, och att inte göra glukostest eftersom jag mådde illa om jag inte åt frukost innan jag gick dit. Det upplevdes som ett stort problem av dem. MVC hänvisade aldrig till någon forskning utan alla tester gjordes på rutin.

Foto: Terese Eidenmark

Gabriela vägde 93 kg när hon födde sitt första barn. Hennes sydamerikanska mormor hade sagt att det är bättre ju större man är när man ska föda barn.

– På MVC var det första barnmorskan sa ”Oj, du är lite större!”, innan hon ens sagt hej. Det var mycket fokus på min vikt – som om hela graviditeten kretsade kring vägandet. De sa att jag fick gå upp max 2 kilo, annars kunde jag få diabetes. Ingen sa något om evidens eller att kontrollerna var frivilliga. Jag räknade kalorier och försökte kontrollera kosten, men de sista månaderna orkade jag inte längre.

När Gabrielas bebis föddes (helt komplikationsfritt) ville hon amma men fick ingen hjälp.

– En barnmorska tog tag i mitt bröst och tryckte in det i munnen på mitt barn som började skrika. Efter en stund kom hon in med en spruta i handen. Jag sa att jag inte ville att mitt barn skulle få ersättning, men hon bara sprutade in innehållet i munnen.

Barn till gravida med högt BMI kan erbjudas tilläggsmatning. Men det bör endast erbjudas om barnet har risk att få hypoglykemi, inte endast på grund av moderns BMI. Doulan Helena Dacker säger att det bästa är om mamman får rätt stöd i att få igång mjölkproduktionen direkt. För även om ersättning kan vara livräddande bör det inte ges på slentrian, eftersom det förändrar barnets tarmflora och kan innebära ett störande moment i amningsstarten.

Självklart bestämmer du om du vill att ditt barn ska få ersättning eller inte. Stå på dig och be om hjälp att komma igång med amningen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *