Föda lugnt med risker

Går det att få en lugn födselupplevelse trots en graviditet med risk för komplikationer?

Vi inleder här en serie artiklar med temat ”föda lugnt med risker”, där vi undersöker olika problem, och hur det kan gå att få en lugn förlossning trots låga förväntningar från omgivningen.

Att ha högt bmi, psykisk ohälsa, diabetes, ett stort barn, tvillingar, barn i säte eller att vara över 40 år räknas nästan alltid av vården som komplikationer och risker. Det innebär ofta interventioner som till exempel igångsättning eller kejsarsnitt. Vi kommer att ta upp en så kallad risk i taget och intervjua både barnmorskor och föräldrar med positiva erfarenheter och tips.

Det finns aldrig garantier när du föder, bara omständigheter som kan vara mer eller mindre bra. Är omständigheterna bra finns det chans att du föder lugnt, att smärtan är uthärdlig, ovidkommande eller till och med obefintlig, att du får en känsla av orgasm, att både du och bebisen mår prima. Är omständigheterna mindre bra kan du uppleva mer smärta, det kan ta längre tid, du kan må sämre, bebisen kan må sämre.

Mindre bra omständigheter kan vara miljön där du föder, och personerna du föder med. I den mån livet tillåter det är det sådant som du kan påverka själv, och åtminstone försöka få det så tryggt som möjligt.

Men när förlossningsvården räknar upp det de anser vara risker handlar det ofta om din och barnets/barnens fysiska och själsliga förutsättningar. Det är inte lika lätt att se en lugn födsel framför sig om vården rynkar pannan och sätter ett kryss i riskrutan, och det är ett problem i sig. Är du inställd på svårigheter och fara kommer du inte att ha lika enkel tillgång till ditt viktiga flöde av oxytocin, hormonet som ger dig både god smärtlindring och mer hjälpsamma sammandragningar.

I del 1, 2 och 3 som kommer snart pratar vi med Terese, Gabriela och Helena om erfarenheter av födslar som gått fint med högt bmi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *