Kärlekens kraft

Ur vattnet i Norrköpings hjärta, mitt i blomsterprakten mellan hägg och syren, reser sig Arbetets museum. Ett monument som pulserar av historia, människors röster och tankar över vardagsliv och arbete. Jag vandrar förväntansfull in för att se ”Kärlekens kraft”, en fotoutställning av Elisabeth Ubbe, barnmorska, fotograf och journalist.

Lokalerna jag vandrar i är dunkelt belysta, fotona som klär väggarna suggestiva. Bilderna tar mig med till den innersta essensen av denna värld. Ur kärlek föder kvinnor fram barn fram ur sina kroppar, ur människors kärlek och med vakande värnande barnmorskor vid sin sida.
Födande kvinnor i vatten, i hem och på sjukhus. Med svettiga hårmanar och arbetande kroppar, med sin partner och flock nära.

Jag ser två barnmorskor som sida vid sida ligger på golvet och håller sina händer om en födande kvinnas fötter. Som för att jorda henne och visa henne sin aktning. Helga den gudinna hon är i denna stund.
Det sjuder av liv, innerlighet och styrka i myllret av dessa förevigade ögonblick och berättelserna här.

Men det är tudelat att se allt detta vackra. Tudelat då långt ifrån alla får föda på dessa villkor. Bilderna väcker en sorg i mig och en smärta över detta. Men de väcker också en glädje som lägger sig som bomull över smärtan. Glädjen i att födande får uppleva denna närvaro, denna urkraft och magi, denna trygghet och detta lugn. Att de får föda med lust och glädje, på den plats de är trygga, med sina älskade vid sin sida och att de vågar dela med sig. Jag gläds över att det finns barnmorskor som väljer att vara kärlekens verktyg för de födande och familjer de bistår.
De som läker världen, en födsel i taget.

Jag ser mig själv och er alla i bilderna. Vi är de som föder. Vi är de som föds. Vi är de som stöder varandra i att föda. Utan födelsen ingen existens.

Så oavsett vem du är, om du fött barn eller ej, och oavsett hur du upplevde din födsel så är denna utställning till för dig.
Den är öppen till 31/7 2021 och helt gratis.

Tack Elisabeth och alla människor som delat med sig av denna fantastiska utställning till omvärlden.

/Kajsa Åkesdotter, blivande barnmorska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *