Föda lugnt i coronatider

OBS ny/uppdaterad info:

30 mars 22:30 Det går bra att använda lustgas med rätt sorts filter i masken. BB Södertälje har redan såna filter. KS i Huddinge och Solna, och eventuellt alla andra sjuhus i Stockholm, kommer enligt en överläkare på KS att få in såna filter inom kort. Även på BB i Eksjö används lustgas. Enligt uppdateringar den 28 mars i riktlinjerna från Royal College of Obstetricians and Gynaecologists och The Royal College of Midwives (pdf-fil) finns det inte bevis för att lustgas ökar smittspridningen av coronaviruset.

 

Som om det inte var en tillräckligt stor och fantastisk och lite pirrig sak att föda barn – nu är det pandemi och social isolering och rykten om corona och covid-19 också. Hur ska en stackars blivande förälder orka?

💚 Vi på Föda lugnt vill försöka dra vårt lilla strå till stacken genom att bidra med så mycket bra information och länkar som möjligt, så att du kan hitta information som gör dig lugnare.

💚 Vi vill försöka hålla dig så uppdaterad som möjligt om hur de nationella riktlinjerna ser ut, vad gäller hur sjukhusen tar hand om friska, misstänkt smittade och sjuka födande, partners och bebisar. (Men obs – för att vara säker på att du har den mest aktuella informationen om just ditt BB, ring till avdelningen eller sök på 1177 för din region.)

💚 Vi vill hjälpa dig så gott vi kan om du överväger att föda hemma istället för på sjukhus (fast det just nu dumt nog är svårare än någonsin att få ekonomiskt stöd till det). Se ”Du som funderar på att föda hemma” längre ner.

💚 Slutligen rekommenderar vi vårt Föda lugnt-relaterade gratis webinar för gravida, där vi delar med oss av resurser, tips och stöd till  de som föder barn i coronatider, och som du kan delta i från ditt eget hem. Det är födselaktivisterna och författarna Maria Bengtsson Lenn och Kristina Turner som leder webinaret, med början den 2 april (men som hade en introduktionsomgång nu i veckan). Det är ett väldigt fint initiativ, anmäl dig här!

Information om födsel och covid-19

Det finns väldigt lite råd från svenska myndigheter till de som ska föda snart, och även när det finns bra och vetenskapligt underbyggda råd från de mesta experterna, som WHO och FN, så verkar det inte alltid som det når den svenska sjukvården. Många av de webbsidor vi länkar till här är på engelska, och gäller i vissa fall USA och Storbritannien snarare än Sverige. En del av informationen kan också vara någon vecka gammal, och det kan vara värt att söka vidare på webbplatsen för mer uppdaterad info. Vi litar på att du tänker på allt sånt, eller att du ber en partner eller vän att tänka och läsa åt dig 💚

Svenska myndigheters råd finns främst på Folkhälsomyndigheten, 1177 och Krisinformation.se.

Folkhälsomyndigheten har idag (200328) följande att säga om covid-19 och graviditet:

Vad finns det för rekommendationer till gravida?
Det finns få studier på gravida med covid-19. Jämförelser med andra sjukdomar orsakade av SARS-coronavirus och MERS-coronavirus visar att covid-19 medför färre komplikationer hos gravida.
Som med alla lunginflammationer kan risken för allvarlig sjukdom vara något större, särskilt i slutet av graviditeten. Det finns få rapporteringar av barn som blivit smittade under graviditet eller förlossning.
För närvarande finns det alltså begränsad information om covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar. Information finns också på Kunskapscentrum för infektioner under graviditet.
Uppdaterad: 2020-03-24 11:28

De två största internationella hälsoexperterna är FN och WHO (Världshälsoorganisationen).

WHO har många konkreta och tydliga råd:

All women have the right to a safe childbirth, whether or not they have a confirmed #COVID19. This includes being treated with respect & dignity; a companion of choice; clear communication by maternity staff; pain relief strategies; mobility in labour where possible.

De skriver också att det inte är bättre med kejsarsnitt vid misstänkt eller bekräftad covid-19 hos den födande. Istället ska valet av födselmetod baseras vad den födande föredrar, samt medicinska bedömningar.

Om att ta hand om bebisen efter födseln säger WHO bland annat:

All pregnant women and women with babies, including those affected by #COVID19, should be supported to breastfeed their babies safely – within 1 hour of birth; exclusively till 6 months of age; up to at least two years of age, with complementary foods.

(klicka för större bild)

When a woman with #COVID19 is too unwell to breastfeed, she should be supported to safely provide her baby with breastmilk if she wishes, in a way possible, available, and acceptable to her. This could include expressing milk; relactation; donor human milk.

(klicka för större bild)

Close contact and early, exclusive breastfeeding helps a baby to thrive. A woman with #COVID19 should be supported to breastfeed safely; hold her newborn skin-to-skin; share a room with her baby.

 

FN/UNICEF ger liknande råd, och råd om hur föräldrar kan skydda sina barn från covid-19-smitta (inklusive information till gravida).

 

Sverige

SFOG (Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi) har skrivit rekommendationer till sina medlemmar om hur de ska göra vid misstanke om corona.

Det här är ett viktigt dokument! Ladda gärna ner rekommendationerna (som pdf) och läs. Det kom precis när alla kliniker verkade få panik och tänkte separera alla bebisar från sina föräldrar. Tack vare författarna (Karin Pettersson och Sissel Saltvedt för SFOG, och Lars Navér och Erik Normann för Svenska neonatalföreningen) finns det nu nationella riktlinjer som säger bland annat att

  • Om mamman har testat positivt för SARS-CoV-2 och alltså är smittad, men bebisen verkar frisk vid födsel (och inte verkar behöva upplivning eller neonatalvård), och om mamman förväntas kunna ta hand om sitt barn under hela vårdtiden på BB, ska föräldrarna få välja mellan antingen samvård eller separation.
    Samvård innebär att ni har ett enkelrum; noggranna hygienrutiner vid skötsel och amning för att hindra smitta till barnet. Undersökning av barnläkare och hemgång från sjukhuset sker enligt normala rutiner. Tidig hemgång är ok.
    Separation innebär att bebisen vårdas i enkelrum av frisk partner eller annan person som föräldrarna utser. Barnet kan få mammans bröstmjölk – noggrann hygien vid urpumpning av bröstmjölk. Undersökning av barnläkare och hemgång från sjukhuset sker enligt normala rutiner. Tidig hemgång är ok.
  • Detsamma gäller om mamman har luftvägssymtom och det finns stark misstanke om covid-19, men testsvaret inte har kommit ännu, det vill säga att det är oklart om hon är smittad.
  • Om mamman har luftvägssymtom men har testat negativt, det vill säga är inte smittad, får bebisen vara med sin mamma.

Men som sagt, läs hela dokumentet själv. Det finns många fler alternativ.

Märta Cullhed Engblom, barnmorska, doula och skribent, har en bra bloggpost om de nya riktlinjerna. Hela Föda med stöd är väldigt bra!

 

Trots rekommendationerna från SFOG kommer det nog ändå inte att vara likadant på alla svenska BB förrän om ganska länge (om någonsin). Men du kan i alla fall höra dig för, i förväg kanske, hur din klinik förhåller sig till de här rekommendationerna.

Här kan du läsa om hur några regioner och kliniker resonerar:

Vi försöker fylla på med fler regioner och kliniker när vi vet mer (skriv i kommentarerna om du vet hur det ligger till med din klinik!).

I den svenska gravid-appen One Million Babies, framtagen av barnmorskor, läkare och forskare, med stöd av bland annat KI och Vinnova, kan du läsa om hur coronaviruset verkar vid graviditet, och en del om hur sjukvården tänker kring covid-19 och förlossning. En del av innehållet finns också på deras hemsida. Där står det bland annat om vad som gäller för den andra föräldern/partnern vid förlossning på sjukhus:

Partner/anhörig – under förlossningen
Om du som är partner/anhörig känner dig förkyld så tillåts du inte följa med till förlossningen. Det är för att skydda andra från att bli smittade. Det är bra att ni planerar vilken person i er närhet som kan följa med kvinnan in till förlossningen om partner/anhörig blir sjuk.
Den person som följer med kvinnan till förlossningen ska vara beredd på att stanna inne på förlossningsrummet hela tiden. Det innebär att ni måste ta med er det ni behöver eftersom ingen tillåts att lämna rummet.

Partner/anhörig – efter förlossningen
Vissa sjukhus tillåter ingen partner/anhörig att vara kvar på sjukhuset efter förlossningen (för att minska risken för smittspridning).

 

INFPREG Kunskapscentrum för infektioner under graviditet finns länkar och artiklar med senaste informationen om coronavirusinfektion covid-19. INFPREG är ett stort antal experter inom olika medicinska specialiteter från hela Sverige som informerar allmänheten och hälso- och sjukvården.

 

Internationellt – som jämförelse

Här har vi länkar till forskning, som kan påverka även svenska förhållanden, till riktlinjer för andra länders förlossningsvård (de gäller såklart inte här) och till andra internationella källor. Kom ihåg att kolla datum på informationen!

De brittiska riktlinjerna, utfärdade av Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Royal College of Midwives och Royal College of Paediatrics and Child Health, med stöd av Royal College of Anaesthetists, Obstetric Anaesthetists’ Association, Public Health England och Health Protection Scotland.
I deras Q&A (uppdaterad den 20 mars 2020) finns frågor sorterade under olika rubriker, beroende på om den födande har konstaterad smitta eller ej. Av intresse är bland annat svaren på följande frågor:

Q. Will my childbirth choices be affected by the coronavirus pandemic?
Q. Will I be able to have my birth partner with me during labour and birth?
Q. Will being in self-isolation for suspected or confirmed coronavirus affect where I give birth?
Q. What happens if I go into labour during my self-isolation period?
Q. Will I be able to stay with my baby/give skin-to-skin if I have suspected or confirmed coronavirus?
Q. Will I be able to breastfeed my baby if I have suspected or confirmed coronavirus?

 

Cochrane-institutet är ett av världens mest ansedda forskningsinstitut och -bibliotek. Deras avdelning för gynekologi och fertilitet har sammanställt resurser på sidan ”COVID-19 (coronavirus disease) – Fertility and Pregnancy

Amerikanska CDC (Centers for Disease Control and Prevention) som är en del av den amerikanska folkhälsomyndigheten, har ganska lite information .

(klicka på bilden för större)

Amerikanska National Perinatal Association har desto mer!

Mother to Baby är en amerikansk källa för medicinsk forskning om graviditet. Här är deras info om covid-19. och en podcast på ämnet.

Positive Birth Movement är en global sammanslutning av förlossningsförberedande resurser, startad 2012 av Milli Hill.
Här är deras länksamling rörande covid-19 och graviditet, 16 mars 2020

PBM: resurser online och i UK
Facebookgruppen Positive Birth Under COVID-19

Hannah Dahlen är en välkänd professor, forskare och barnmorska i Australien. Hon och en annan professor har publicerat artikeln ”Coronavirus while pregnant or giving birth: here’s what you need to know”, 16 mars 2020

Sammanfattning gjord av kanadensiska forskare om publicerad forskning hitintills om graviditet och Covid-19, 17 mars 2020

 

Fler artiklar

A new study for COVID-19 in pregnancy has begun (Oxford University)

Frågor och svar om covid-19 och gravida, Wall Street Journal (17 mars 2020)

Artikel i Huffington Post om Covid-19 och graviditet och nyfödda, 5 mars 2020

Riktlinjer om Covid-19 och graviditet från Science Alert, 13 mars 2020

Artikel i South China Post om att barn inte tycks drabbas så hårt av covid-19, 14 mars 2020

Ännu opublicerad (?) amerikansk forskningsartikel om vad obstetriker bör veta om Covid-19 och gravida, pdf-format, 18 februari 2020

Genus och covid-19-smitta, artikel i The Lancet, 6 mars 2020

 

Du som funderar på att föda hemma

Just nu är det många som tänker på att föda hemma, för att minska risken att bli smittade, och för att få öka chansen att få ha sin partner och kanske en doula hos sig, förutom att få ha barnmorskorna i närheten hela tiden. Eftersom hemfödsel inte är ett godkänt vårdval, inte ens i Stockholm sedan förra året, är det något de blivande föräldrarna måste betala för själva, och det finns inte heller ens i närheten av så många barnmorskor som det skulle behövas.

Vi på Föda lugnt rekommenderar inte att någon föder hemma oassisterat under corona-epidemin. Om du eller din partner blir sjuk under födselarbetet kan det bli väldigt problematiskt. Det kan också bli svårt att få tag på ambulans, om behovet skulle uppstå.

I facebookgruppen Hemfödsel i Skandinavien kan du prata med andra som tänker på att föda hemma. Även i gruppen Sen avnavling diskuteras ofta hemförlossning.

Föda hemma är en guide till att föda hemma. Stora delar av informationen är dock från 2005, och är under (lååångsam) uppdatering. Dock är kontaktlistan till landets hembarnmorskor aktuell, och finns även på Födelsehuset.

Hembarnmorskan Agneta Bergenheim har skrivit ett öppet brev till Socialstyrelsen och Barnmorskeförbundet (DN).

Hembarnmorskorna i New York har skrivit ett öppet brev till stadens födande och förlossningsvården om covid-19 och det ökade intresset för att föda hemma, New York Homebirth Collective (18 mars 2020)

 

Det var allt för nu – vi uppdaterar och återkommer när vi kan!

 

Tidigare på Föda lugnt om födsel i coronatider

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *