Födselorgasm, del 2: Extatisk födsel

Att föda barn är för många inte bara en fantastisk upplevelse utan kan vara enormt stärkande för både ens självkänsla och sexualitet. Det finns kvinnor som får en fysisk orgasm under slutet av krystfasen, när barnet är på väg ut, men många fler upplever att förlossningen är extatisk på ett känslomässigt och andligt plan.

Doulan Debra Pascali-Bonaro är en internationell känd förlossningspedagog och doulalärare som myntade begreppet ”orgasmic birth” (orgasmisk förlossning) med sin prisbelönta dokumentärfilm Orgasmic Birth. Filmen fick en väldig genomslagskraft runtom i världen och inspirerade henne och barnmorskan Elizabeth Davis att skriva en bok med samma namn (Orgasmic birth – your guide to a safe, satisfying, and pleasurable birth experience) som guidar kvinnor till en extatisk förlossning.

I boken betonar de vikten av att förbereda sig och bestämma hur, var och med vem kvinnan vill föda. De menar att det endast är i en trygg och sensuell miljö – där kvinnan kan föda bortom intellektet – som en extatisk och till och med orgasmisk födsel kan ske. Därför uppmuntrar de kvinnor att utforska sin sexualitet under graviditeten och ta itu med obearbetade händelser som kan påverka sexualiteten och känslan för den egna kroppen och dess förmåga.

”Om du inte vet vad dina valmöjligheter är, så har du inga. Om du inte vet att orgasmisk förlossning är möjlig eller hur du skapar en miljö där det är möjligt att ha en orgasmisk förlossning kommer du kanske inte att få uppleva det.”
Debra Pascali-Bonaro

Samma hormoner är i omlopp under en förlossning där kvinnan känner sig trygg, som under sex när kvinnan är sexuellt upphetsad. Kärleksfullt stöd, sensuell miljö med exempelvis tända ljus, skön musik, bad, massageolja och aromaterapi är saker som ökar oxytocinflödet i kroppen. Bröstvårtsmassage, djupa kyssar, smek och klitorisstimulans med fingrar eller vibrator under förlossningen är andra saker som kan öka det naturliga oxytocinflödet i hela kroppen, och blodflödet i livmodern och vulvan. Smärtan blir då mindre påtaglig, livmodern öppnar sig i stadigare takt och den födande kan komma in i ett transliknande tillstånd där hon är totalt avslappnad mellan värkarna.

Texten är ett lite omarbetat utdrag ur boken Föd på dina villkor

Följ instagramkontot Orgasmic Birth, och se trailern till filmen här:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *