Födselorgasm, del 1: Att föda barn handlar om sex

Barnet blev till genom sex och det är samma fysiologi som barnet kommer ut genom.

Det har inte forskats mycket om sambanden mellan sexualitet och barnafödande, men det som finns visar att en del kvinnor kan få orgasm när de föder barn. Under själva framfödandet frisläpps mer oxytocin i hjärnan än någonsin annars under hela livet – och det är samma hormon som frisläpps när du får orgasm.

”What gets the baby in gets the baby out”
Ina May Gaskin

Den kulturella normen säger oss att det är smärtsamt och farligt att föda barn, och fler och fler kvinnor utsätts för medicinska interventioner under förlossningen. Men det som gör att det går för oss vid sex liknar det som händer när vi föder – stimulering av slidan, livmoderhalsen och klitoris och livmodern som drar ihop sig. Hjärnan under förlossning utlöser också stora mängder prolaktin och beta-endorfiner, som tillsammans med oxytocinet bildar de molekyler ligger bakom upplevelsen av extas.

Foto: Andrea Bertozzini/Unsplash

De delar av hjärnan som aktiveras under förlossningen (främre gördelvindlingen och insulära loben) aktiveras också av smärta. Forskning visar att den födande kan minska smärtupplevelsen genom att samtidigt stimulera slidan eller klitoris.

Att tillfredsställa sig själv blockerar de signalsubstanser som skapar smärtupplevelsen och ökar oxytocinflödet. En del kvinnor väljer därför att smeka sig själva eller ha sex under förlossningen.

Kulturella värderingar om kvinnors sexualitet kan hindra oss från att uttrycka vår sexualitet i samband med förlossningen – att bli upphetsad och få orgasm kanske uppfattas som skamligt, och det kan vara svårt att släppa in i det offentliga rummet där barnafödandet idag oftast sker. Precis som när det går för dig hemma vill du troligtvis vara ostörd om du ska kunna komma i kontakt din sensualitet när du föder barn.

Läs mer:
’Birthgasm’: A Literary Review of Orgasm as an Alternative Mode of Pain Relief in Childbirth. – PubMed – NCBI

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *