Ina May: Trygghet och lugn öppnar upp

En födande kropp behöver lugn, värme och respekt. Ina May Gaskins förlossningsvård bygger på att läsa av den födandes signaler, och förtroende för kroppens förmåga att föda.

 

– Vår förlossningskultur med rutinanvändning av teknologi och läkemedel signalerar att kvinnokroppen är defekt och att förlossningar är något ont som ska avhjälpas, säger den legendariska barnmorskan Ina May Gaskin.

– När problemet egentligen ligger i okunskapen om kroppens behov av trygghet och lugn för att kunna föda säkert.

Ina May blev barnmorska av en slump. Hon läste engelsk litteratur på universitetet på 70-talet, men när hon reste med sin man Stephen i en busskaravan från Kalifornien till Tennessee för att starta kollektivet ”The Farm” fick hon hjälpa de gravida som födde i bussarna under resans gång.

 

Redan vid den första förlossningen var hon som trollbunden:

– Mamman var så fridfull när hon födde, och det tog bara två timmar, säger Ina May.

När hon senare berättade om den förlossningen för förlossningsläkare kunde ingen känna igen sig. Tvärtom upplevde de att de flesta födde i extrem smärta och rädsla. Bara människor som vuxit upp på landet och sett djur föda förstod vad hon pratade om.

Ina May hade läst boken Childbirth without fear av läkaren Grantly Dick-Read. Enligt den är outhärdlig förlossningssmärta nästan alltid associerat med rädsla, brist på förlossningsförberedelse under graviditeten och brist på empatisk vård under förlossningen.

Utifrån den insikten utformade hon en förlossningsvård på The Farm som utgick från varje födandes individuella behov och förståelse för kroppens inneboende förmågor.

Ina May blev snart känd världen över för The Farm Midwifery Center, dit gravida från hela USA fortfarande åker för att föda sina barn i en trygg miljö. Barnmorskorna där utövar och lär ut traditionella barnmorskekunskaper med väldigt goda resultat för både mamma och barn. Antalet stora bristningar, instrumentförlossningar, kejsarsnitt och andra förlossningskomplikationer är mycket låga på The Farm, trots att de tar emot gravida med tvillingar och med barn i säte, några situationer som annars anses så riskfyllda att det kräver ett planerat kejsarsnitt.

– Vi lärde oss framför allt genom att läsa av tecken från de födande och se till deras unika behov, säger Ina May. – Vi förstod snabbt att det viktigaste av allt var att hålla rädsla och stress borta och istället skapa en lugn, privat atmosfär med stöd, beröring, värme och positiva affirmationer – vilket ökar hormonerna oxytocin och endorfin i kroppen och gör att förlossningen går framåt.

Ina May berättar hur hon har sett livmodermunnen öppna sig till en viss grad men snabbt gå tillbaka om mamman blivit skrämd, stressad eller upplevt att det gjorde ont att bli undersökt.

– Alla som arbetar med djur vet att man inte får störa dem när de ska föda. Barn som behöver bajsa ställer sig ofta med ryggen vänd för att det inte fungerar om någon stirrar på dem. Kroppen låser sig. Det är likadant med födande; vi behöver känna oss respekterade och omhuldade i en privat sfär för att kunna öppna upp och föda våra barn på ett säkert sätt.

 

Om värkarbetet stannar av eller om livmodermunnen inte öppnar sig trots intensiva värkar finns några saker barnmorskan kan testa för att få mamman att slappna av.

Humor är viktigt i mötet mellan människor och Ina May använder det ofta som en nyckel för att låsa upp eventuella spärrar hos en födande som är spänd och rädd. Det kanske tar tid, men om värkarbetet stannar av utan anledning är det bättre att mamman kan vila och invänta det igen, istället för att påtvinga kroppen att påbörja något den inte är redo för med hjälp av syntetiskt oxytocin.

– Att få den födande att skratta lättar atmosfären i rummet, hennes underliv slappnar av och förlossningen går mycket lättare.

Mantran är också bra, för att de kan stärka tilliten till den egna kroppen. Ett mantra kan vara ett eller några få kraftfulla ord som den gravida upprepar för sig själv, eller ber sin stödperson att upprepa inför och under förlossningen.

– Om vi tänker negativt om vår kropp så kan förlossningen bli svår. Om vi tror på vår förmåga underlättar det, säger Ina May, som har sett många exempel på hur verksamt ett mantra kan vara. Hon berättar om en gravid som fick veta av sin läkare att hon hade för litet bäcken för att kunna föda fram det stora barn hon bar på och att hon behövde boka in ett kejsarsnitt. När hon födde på The Farm använde hon ett mantra hon fått av Ina May, om att öppna upp och bli ”enorm”. Allt gick bra, barnet föddes och var över 4,5 kilo. Mamman fick inte ens en bristning.

Ina May Gaskin har också fått ett handgrepp uppkallat efter sig, den så kallade Gaskin-manövern som förhindrar skada vid fara för skulderdystoci (läs mer i Mer om Ina May).

– Det viktiga är att barnmorskorna skapar en stressfri miljö kring den födande, och är uppmärksamma på tecken från mor och bebis så att mamman får rätt vägledning när hon behöver det, menar hon. – Och vi måste sluta misstro våra kroppars förmåga att föda barn!

 

Text och bild: Maria Bengtsson Lenn (en längre version av texten publicerades i Nära Barn 2015)

Läs/se också

1 reaktion på ”Ina May: Trygghet och lugn öppnar upp”

  1. Pingback: Trygghet och lugn för att kunna föda säkert – Föda med stöd

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *