Mer om Ina May Gaskin

Bild lånad från Vimeo
    • Har fått ett obstetriskt handgrepp, som används när bebisen ligger fel med axeln, uppkallat efter sig: Gaskin-manövern. Ina May fick det visat för sig av barnmorskor i Guatemala när hon studerade där på 70-talet. Metoden, som är enkel och inte innebär risker för vare sig mamman eller barnet, går ut på att mamman ställer sig på alla fyra när hon märker tecken på att bebisen sitter fast. Då öppnas bäckenbenet upp så pass mycket att bebisen kan komma ut efter några värkar. I enstaka fall kan barnmorskan behöva hjälpa till med handen. Gaskin-manövern har räddat många bebisar och mammor från att skadas av skulderdystoci.
Gaskin-manövern. Bild ur boken Spiritual Midwifery av Ina May Gaskin med flera barnmorskor på Farmen. Klicka för större bild.
Bild lånad från We are golden/Tumbler
  • Fick år 2011 Right Livelihood-priset, också kallat det alternativa nobelpriset, som årligen delas ut i en ceremoni i riksdagen. Målsättningen med priset är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”. Juryns prismotivering till Ina May var ”för sitt livslånga arbete med att lära ut säkra, kvinnocentrerade förlossningsmetoder som bäst gagnar den fysiska och mentala hälsan hos både mamma och barn”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *