Skriv till patientnämnden om din förlossning

Föda lugnt ska vara en plats där du kan hitta kunskap, styrka och gemenskap som gör din födsel/förlossning lugn, trygg och säker. Vi har skrivit mycket om positiva saker som familjevänligt snitt, orgasmisk födsel, det magiska oxytocinet, vattenfödsel, dyktekniken, hemfödsel och annat.

Vi är också aktivister och ser det som nödvändigt att larma om dåliga, farliga och onödiga rutiner i förlossningsvården, som nu senast i vår serie om obstetriskt våld.

Men vi vill aldrig lämna nån med en känsla av hopplöshet, det finns alltid vägar att gå vidare!

Ett sätt att gå vidare om du inte är nöjd med vården eller bemötandet du fick under förlossningen är att skriva till din patientnämnd.

Vi vet att det kan kännas som en krånglig sak att göra och därför har vi gjort en guide för återkoppling till vården. Här hittar du info om hur det funkar att klaga på vården, men framför allt adressen till just din patientnämnd, inspiration till ett brev och exempel på vad andra före dig har klagat på.

Oavsett om du fött hemma eller på sjukhus, om din negativa upplevelse är stor eller liten, har du rätt att låta vården få veta hur du känner. Du är inte ensam heller – och ju fler som hör av sig till vården, desto större är chansen att förlossningsvården måste förändra sina rutiner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *