Inbjudan till en dröm

Hej! Du kanske undrar varför det varit så tyst från oss ett tag. Det beror lite på corona men mest på att vi har insett att vi vill hålla på med Föda lugnt på heltid.

När vi började i november förra året var det mest en nyfikenhet som drev oss. Vad innebär det att föda lugnt? Vad behövs för att du ska känna dig trygg när du föder? Är det att föda på sjukhus, på ett litet födselcenter, hemma eller i skogen? Är det att vara ensam, ha sina närmaste eller professionella omkring sig? Är det att föda vaginalt eller med snitt?

Ju mer vi lyssnar på er och ju mer vi läser och pratar med barnmorskor, läkare och forskare, desto mer inser vi att lugn, riktigt djupt lugn alltså, och trygghet är

1) en förutsättning för en så säker, smärtfri och rolig födsel som möjligt,

och

2) en bristvara på svenska födselkliniker.

Istället har vi lärt oss leva med bilden av att en förlossning är stressig, farlig, smärtsam och skrikig.

Hur blev det så?
Och vad kan göras åt det?

Vi tror att ett första steg är att skapa en gemenskap. Vi behöver prata med varandra och inse att vi inte alls är så olika som vi tror, att vi har samma önskningar och förhoppningar för oss själva och våra barn: att de ska få födas i lugn och ro, få en bra anknytning till oss föräldrar, få vara en del av gemenskap som bryr sig om dem, om oss själva och vår miljö.

Vi har varit med i den här gravid-bebis-föräldrar-svängen länge. Vi har sett trender komma och gå. Metoder, forskningsrapporter, expertråd. Allt från Dublinmodellen till nära föräldraskap. Vi har lärt känna många fantastiska utövare, eldsjälar, föräldrar, barnmorskor, läkare och forskare. Nu vill vi dra ihop detta kunniga nätverk och bygga en gemenskap med dem och med dig, och med alla blivande och nyblivna föräldrar som letar efter det bästa för sina barn. Det som skapar mest lugn, minst skada, mest glädje!

Vi vill bygga ut fodalugnt.se till en webbplats där du som blivande mamma, pappa, mor- eller farförälder, vän och syskon kan hitta allt du har letat efter: kurser, föreläsningar, workshops; doulastöd, erfarna barnmorskor, kunniga barnläkare; hållbara leksaker och presenter, bärsjalar, böcker, allt du behöver. Och framförallt: gemenskap.

På sikt skulle vi också vilja ha en fysisk träffpunkt. Vi har våra hjärtan i en lokal på söder, med en fantastisk liten inhägnad park utanför, där vi ser för vårt inre öga hur föräldrar rullar sina barnvagnar, barn leker och mormorar fikar. Så snart corona-restriktionerna är över …

Hur som helst: vi har rullat igång vår dröm, och vi hoppas att du vill följa med!

Just nu händer det mycket, och fodalugnt.se kommer att se annorlunda ut, och det kanske tar ett tag innan vi får allt att funka. Men vi lovar att försöka hålla er uppdaterade, och ni får gärna höra av er med idéer och tankar om vad vår webbplats borde innehålla!

Vi på Föda lugnt

2 reaktioner på ”Inbjudan till en dröm”

  1. Så fint med Ert engagemang❤️🙏❤️Jag glädjer mig med Er och vill gärna dela med mig av min bok
    ” Våga föda naturligt ” som äntligen blivit klar. Finns att beställa direkt av mig än så länge. Kan jag skicka ett ex t Er ( som gåva ) så gör jag gärna det. Tänker jobba vidare med budskapet i andan av att få föda i lugn och ro i där blivande mamman blir respekterad och lyssnad till.
    Varm kram och hoppas vi kan mötas på något sätt med detta. Alla goda krafter behövs😍❤️Susanne Wendt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *