Framfödandereflexen – när bebisen själv får välja?

Det finns en inbyggd reflex i kroppen, för att få ut bebisen ur mamman. Vi har inte hittat något svenskt namn för den; på engelska kallas den fetal ejection reflex*. Tillsvidare kallar vi den för framfödandereflexen. Du kanske har hört berättelser där födande beskriver att de inte kunde låta bli att krysta och innan de visste ordet av så var barnet helt plötsligt bara ute? Det är framfödandereflexen.

Alla människor och alla andra däggdjur har en framfödandereflex. Många som har fött hemma har upplevt den, andra som inte alls tänkt föda hemma har ändå känt detta expresståg till reflex köra genom kroppen och *vips* är bebisen ute, på hallmattan, i bilen eller i farstun. Det är alldeles uppenbart att kroppen kan få ut bebisen på egen hand, att bebisen inte behöver någon som talar om för mamman att hon ska trycka på. Hen hittar ut själv!

Foto: Devon Elizabeth Jones (på insta)

Ändå har de flesta av oss godtagit att det är normalt att barnmorskan ska hjälpa till med, eller kanske till och med styra krystningen. Vi reagerar inte mot bilden av en kvinna som ligger på rygg medan alla säger att hon ska hålla andan, dra ner hakan mot bröstet, ta tag i benen och krysta i tiosekundersintervaller, samtidigt som barnmorskorna hejar på; ”krysta krysta krysta!”. Snarare är detta en helt godtagen definition av vårdstyrd krystning, trots att det knappast är varken det effektivaste, bekvämaste eller lugnaste sättet att föda barn.

Reflexen har förstås funnits lika länge som människan, men beskrevs (och ”namnades”) första gången av forskaren Niles Newton, som undersökte födande möss på 60-talet. Läkaren, forskaren och födselaktivisten Michel Odent utvecklade begreppet på 80-talet då han upptäckte att det förekom även hos människor, om de fick föda i lugna, tysta och inte för ljusa miljöer.

Vi kommer att posta mer om framfödandereflexen och självstyrt värkarbete framöver! Bland annat om hur du kan öka chanserna att din framfödandereflex fungerar, vilka fördelarna är och så vidare. Vi kommer att posta artiklar, forskning, filmer och bilder ända fram till jul (minst). Hör gärna av dig i kommentarerna om det är något särskilt du vill veta, så försöker vi ta reda på det!

* Obs att ”fetal (eller foetus/fetus) ejection reflex” inte är samma reflex som Fergusons reflex, läs mer här

Läs mer:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *