Bra förlossningsstöd är som bra förspel

Vi gillar oxytocin, och vi gillar sidan KickAss Birth. Därför är det med stor glädje vi ger dig den här roliga och praktiska texten om hur du kan maxa oxytocinet när du ska föda, på sjukhus eller hemma. Den är översatt till svenska av oss, med tillstånd av Holly Rogalski på KickAss Birth. (Vi har också kortat lite, lite. Men allt det roliga och praktiska är kvar!) Tack igen Holly!

 

”Du har förberett dig för den här dagen läääääänge.

Du har kanske hört att oxytocin är ett av de viktigaste hormonerna för din förlossning. (Om inte så har du det nu.)

Oxytocin gör att livmodern drar ihop sig, vilket också gör att livmodermunnen öppnar sig så att ditt barn kan födas fram. Syntetiskt oxytocin [medicinen heter Syntocinon i Sverige – översättarens anmärkning] är det som läkare och barnmorskor använder när de sätter igång förlossningen för att snabba på förloppet. Oxytocin är den starkast lysande raketen i hormonfyrverkeriet som utlöses när du föder barn. Heja oxytocin!

Men oxytocin är inte något som bara dyker upp i ditt blodflöde. Du har utsöndrat och känt av oxytocinet hela ditt liv. Oxytocin kallas ofta för kärlekshormon eller anknytningshormon och utsöndras i samband med vissa specifika händelser.

 

DIN HJÄRNA UTSÖNDRAR OXYTOCIN NÄR:

1) Du ammar

2) Du ser en bebis eller ett bebisdjur

Naååååh

3) När du äter tillsammans med någon, speciellt om du lagat maten själv. Oxytocin ökar blodflödet till matsmältningen.

4) Om du hånglar eller när du får en låååång kram (minst 20 sekunder).

5) När du äter mörk choklad. (mmmmm)

6) I ENORMA mängder när du får orgasm (både män och kvinnor).

Det här är goda nyheter! Om vi redan utsöndrar oxytocin på ett förutsägbart sätt så innebär det att vi kan använda oss av samma faktorer när vi föder barn. Det betyder att du kan påverka din förlossning genom att påverka miljön. Och har du tänkt på vad flera av dessa exempel har gemensamt? Just det. Det är stunder när du mår bra, när du känner dig älskad och trygg.

Så i själva verket flödar oxytocinet när din sexlust vaknar.

Detta har enorma konsekvenser. Det innebär att du behöver få med lite romantik i bilden för att ta dig igenom din förlossning och göra födandet mer effektivt. När kvinnor skriver att de vill ha mörker, få vara ifred och få göra som de vill i sina förlossningsbrev är det inte för att de är egoistiska och vill ha “en fin upplevelse”. Även om det är en toppenidé att den första dagen som nybliven förälder också ska vara en underbar dag (så länge vi inte fastnar FÖR mycket i att det måste bli så), är det sällan så enkelt.

Kvinnor ber om sånt för att de lärt sig att de kan underlätta processen genom att skapa rätt miljö. Även om jag är 164 % tacksam att vi lever i en modern tidsålder med otroliga valmöjligheter (tjaba, epidural!), så vet jag också att vi fortfarande är däggdjur. Vi är fortfarande ofta beroende av vår biologi i den här processen.

SÅ, vad kan du göra för att få oxytocinet att flöda? Även om det är en ganska personlig fråga, så finns det också vissa allmängiltiga drag. Tänk bara på vad som är rätt hångelmiljö för de flesta människor.

Som till exempel:

BELYSNINGEN

Ljuset kan förändra hela stämningen. Tänk på en romantisk restaurang som du gillar att gå på. Belysningen är troligtvis dämpad, med indirekta ljuskällor och kanske till och med mycket mörker! En del restauranger har till och med stearinljus på borden. Och i varenda klyschig romantisk scen på tv finns levande ljus. Det flackande, milda ljusskenet gör att hjärnan producerar melatonin, som bidrar till att bilda oxytocin. Detta är också anledningen till att 80 % av alla födslar börjar på natten, när det är mörkt, hormonutsöndringen är hög och du vilar trygg hemma i din grotta.

Testa detta: Välj en kväll när du känner dig speciellt öm i kroppen och haft en stressig dag, tappa upp ett varmt bad och tänd 2–3 levande ljus och sätt dem kring badet. Ha takbelysningen påslagen till att börja med. Efter 10 minuter kan du be någon släcka belysningen, och bara sitta i skenet av stearinljuset. Känn in de förändringar som sker i ditt humör och i kroppen. Det du känner är din hjärna som utsöndrar oxytocin – hormonet som hjälper dig att slappna av och förbereda dig för att sova! Bra jobbat, hjärnan.

Att ta med till förlossningen: Stearinljus är inte ok, i alla fall inte när det finns syretankar i närheten. MEN de flesta sjukhusrum kan anpassa belysningen efter dina behov. Be en sköterska visa dig vilka möjligheter du har. Du kan också ta med en ljusslinga eller LED-värmeljus som du placerar ut i det nedsläckta rummet. Det här tricket fungerar med epidural eller utan! Kroppen föder fortfarande barn, även när mamman har fått smärtlindring.

Om personalen behöver se bättre för att göra undersökningar eller skriva journal kommer de att sätta på takbelysningen för att kunna göra det säkert. I min erfarenhet är de oftast lyhörda för hur du vill ha det och vill bidra till att du har det bra,och släcker oftast ner igen om de kan.

Störningsmoment: Stark takbelysning, även om detta inte gäller för alla. Det beror också på hur långt du har kommit i förlossningsarbetet och hur mycket oxytocin du har i ditt system. Ju mer du har, desto mindre känsligt kan värkarbetet vara för förändringar i belysningen. (anekdata)

 

ATT FÅ VARA OSTÖRD

Även om det finns undantag, så behöver de flesta människor känna sig ostörda för att få igång sexlusten. Här kan det också finnas variationer. En del behöver verkligen, verkligen känna sig ostörda. Andra tycker att det är spännande att ni har gäster i rummet bredvid när ni grovhånglar. Den här känsligheten för ostördhet liknar hur man vill ha det när man går på toa. Vissa kan bara göra det i sitt eget hem, medan andra inte är lika känsliga och kan använda bajamajan på en fullpackad Radiohead-konsert.

Under graviditeten: Tänk på hur det känns i din kropp när du gör dessa saker. Är du en sån som behöver känna dig hemma, vara i ditt eget hem, och verkligen känna dig ostörd för att kunna bajsa? Påverkar det dig? Detta kan hjälpa dig att börja prata redan nu om vem du vill ska vara med när du föder barn: du kanske inte vill ha din mamma med i rummet trots allt? Eller så kanske varenda människa som betyder något för dig ska vara där! Ta med några doftblock till toan bara! Du kan också fråga din läkare eller barnmorska om studenter brukar få vara med på förlossningar och hur det påverkar dina möjligheter att vara ostörd.

Under förlossningen: Många kvinnor hanterar latensfasen själva och kan vila ensamma. Deras partner (och andra stödpersoner) kan också vila medan den födande jobbar på egen hand. Den här fasen blir speciellt effektiv om den kan ske i mörker så att hjärnan får flera samtidiga signaler om att det är säkert att föda: mörker och att vara i fred. Mamman och hennes partner kan börja samarbeta mer aktivt när hon är redo att ta emot stöd, och skapar då sin egen unika dans av det som avleder och hur de tillsammans ska hantera det som sker fysiskt. Hormonutsöndringen ökar, vilket bidrar till att skydda processen från störningsmoment.

När värkarbetet börjar bli mer intensivt kanske den födande bjuder in sin doula eller andra stödpersoner. Beroende på vad hon har för planer för smärtlindring så kanske hon vill åka in till sjukhuset när den aktiva fasen börjat. Vissa vårdgivare föreslår att hon ska stanna hemma så länge som möjligt, så att hormonutsöndringen uppnår full styrka. Detta förlänger också det ostörda arbetet i hemmet.

När hon väl kommit in på sjukhus eller klinik kan den födande be att så lite personal som möjligt kommer in på rummet. Om hon redan har pratat med personalen kommer hon att veta vilka möjligheter som finns. Att ta värkarna i duschen eller badrummet blir lite mer ostört, eftersom det helt enkelt inte får plats lika många där.

Störningsmoment: Många människor. Folksamlingar. Okända människor, särskilt de som ska hålla på och undersöka din livmodermun. Om tanken på en massa personal på rummet gör dig nervös, berätta det klart och tydligt för din läkare eller barnmorska. Det finns olika riktlinjer: vissa läkare och barnmorskor/sjukhus begränsar hur mycket personal du måste träffa.

 

VÄRME

Hej älskling. Jag tog med din morgonrock. Jag har till och med värmt upp den åt dig.

När oxytocinet fyller din kropp samlar sig blodet i bålen. Därför blir många kvinnor ostadiga och svaga i armar och ben ju längre värkarbetet fortsätter. De börjar luta sig mot andra, mot arbetsbänken, sjukhussängen etc. Blodet behöver riktas om mot bålen för att stödja den hårt arbetande livmodern!

Testa detta: Tänk på vad du vill ha med dig när du ska föda. En del vill ha med sin egen morgonrock och mjuka sockor hemifrån. När du rekar förlossningsavdelningen, fråga hur man kontrollerar rumstemperaturen.

Under förlossningen: Ta med dina värmande, mysiga favoriter till förlossningen. Din morgonrock, dina tofflor och mjuka sockor. Partnern kan fråga hur man justerar temperaturen på rummet om mamman fryser. Om du inte får smärtlindring, be att få ta en varm dusch eller ett bad för att hålla värmen.

Undantag! Kroppen börjar skapa sin egen värme allt eftersom värkarna tilltar i styrka. Om en mamma inte har fått smärtlindring rör hon sig troligtvis en hel del och alstrar egen värme, och kan bli varm och överhettad när förlossningsarbetet har kommit långt.

Om en mamma har fått epidural kan hon också bli varm. Det finns ett fenomen som kallas “epiduralfeber” där kroppen värms upp eftersom den inte kan reglera temperaturen effektivt.

 

ICKE-VERBAL KOMMUNIKATION

Ett stort, fett tecken på att värkarbetet går framåt är att den födande kvinnan ändrar sitt sätt att prata. Detta är ett så enormt, nästan förutsägbart tecken så att jag håller koll på det hos mina klienter för att hjälpa dem avgöra var de befinner sig i processen. Jag tycker om att prata med dem på telefon under det tidiga skedet, när de ofta är pratglada, förväntansfulla och låter mer som sina vardagsjag. Allt eftersom värkarbetet går framåt och sammandragningarna (oxytocinet!) ökar pratar jag igen med dem på telefon. Hon pratar då långsammare, och kan låta hög eller sömnig. Hon är mer fåordig och måste sluta prata helt för att ta en värk. Nu snackar vi!

Detta händer på grund av de förändringarna som sker i hjärnan när oxytocinet tar över. Neocortex, frontalloberna, börjar stänga ner allt eftersom värkarbetet framskrider. Det limbiska systemet går på högvarv. Gissa var talcentrum ligger? Japp, i frontalloberna. Så när hon pratar med stön och handviftningar märks förändringarna i hjärnan tydligt.

Testa detta: Tänk på vad som händer när din hjärna är hög på sex. När du hånglat och hållit på i en halvtimme och är såååå kåt och upphetsad och allt känns helt underbart, hur kommunicerar du då? Jag gissar att det blir en hel del kroppsspråk och kanske lite snusk-prat (läs vidare för mer om detta). Prata med din partner och dina stödpersoner om detta vanliga fenomen så att de vet hur de bäst kan kommunicera med dig. Om de behöver lite vägvisning så har jag ett helt inlägg om “Hur man pratar med en kvinna som föder barn”.

Under förlossningen: Ju mer mamman blir icke-verbal, desto mer brukar hon uppskatta att det är tyst så att hon kan fokusera (och att andra gör det också) när hon tar värkarna. Stödpersoner kan hjälpa henne genom att vänta med att prata tills en sammandragning klingat av, och försöka att ställa ja-eller-nej-frågor så att det blir lättare att kommunicera. Om de vill pröva nya sätt att hantera värkarna eller ge henne en ny typ av massage kan de berätta det i förväg: “Jag kommer att prova att *fyll i själv* under nästa värk. Säg bara nej om du inte gillar det.” Det här tipset är SÅ BRA för att förtydliga kommunikationen mellan den födande mamman och hennes stödpersoner.

Störningsmoment: Massor av frågor, vilket ibland är nödvändigt i sjukhusmiljö. När din partner har hört dina svar på frågorna kan hen hjälpa dig genom att svara åt dig om de kommer upp igen (det gör de vanligtvis).

 

DU TAPPAR HÄMNINGARNA

Minns du frågan om hur du kommunicerar när du har sex? Och det där om att säga upphetsande saker till varandra? Du kanske blir knallrosa i ansiktet av att säga snuskiga saker under ett vanligt samtal, din sexiga lilla slyna. Men det där oxytocinet, oj, det är verkligen BEFRIANDE. Detta märks tydligt i födslorummet också. Somliga sliter av sig kläderna för att de är för varma, och struntar fullständigt i att det finns okända människor inne på rummet. En del har inga problem med att gå på toaletten med en gäst eller två där inne. Andra skriker svärord var femte minut, även om de aldrig tagit orden i sin mun tidigare i livet.

Många kvinnor är nervösa inför vissa kroppsliga, hmm, händelser under förlossningen (bajsa på bordet, någon?), så det kan vara en fantastisk nyhet att höra att oxytocinet hjälper dem att strunta fullkomligt i det om det händer. Jag kan inte lova något, men det är ofta så.

Testa detta: Känn efter hur du gör redan nu för att släppa på hämningarna, när du känner dig härlig och sexig. Fundera på hur din personlighet, kommunikation och hur modig du är förändras när du är oxytocin-påverkad. Testa kanske till och med att ha sex lite oftare från och med nu och fram till bf. Prata uppriktigt med din partner och dina stödpersoner om att det är naturligt att man släpper på hämningarna när man föder. Se till att de kan hantera det och att ni har kommit överens om hur du kan känna dig trygg och ostörd. Alltså, det som händer på förlossningen STANNAR på förlossningen.

Under förlossningen: Hämningslösheten kommer ofta i ett senare skede av förlossningen. Under latensfasen kan den födande faktiskt vara lite självmedveten. Födandet är skyggt i början. Så hon kan återigen välja att vara ostörd och ha ljuset släckt för att känna sig trygg tills hormonerna tar över. Om det är andra i rummet kan hon uppskatta att ha tv:n påslagen så att all uppmärksamhet inte riktas mot henne.

Störningsmoment: För många människor, för snart. Ibland kommer paret in på sjukhuset på ett tidigt stadium av olika skäl, som vid igångsättning. I så fall kan de be sjuksköterskan om att bli störda så lite som möjligt. Att ta värkarna i badrummet eller duschen kan hjälpa mamman att hitta sin rytm. (Detta är speciellt bra eftersom vi redan är präglade att släppa på hämningar i badrummet.)

 

VATTEN

“Jag tappade upp ett bad till dig, gravida gudinna. Oj, är jag i vägen?”

Det här kan vara lite omständligt. Många vill använda vatten under förlossningen eftersom det är smärtlindrande. Även om vi inte är säkra på att det är oxytocinet som lockar kvinnor att använda duschen eller badkaret när de föder barn, så finns det evidens för att vatten hjälper till att öka dina beta-endorfiner [1][2]. Så att använda vatten som smärtlindring och avslappning kan hjälpa dig att komma i rätt stämning för förspel.

Det finns en fascinerande bok om detta, “Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do” av Wallace J. Nichols. Han beskriver neurovetenskapen bakom hur vi samspelar med vatten och hur det påverkar vår fysiologi. Perfekt för alla avspänningsnördar där ute.

Testa detta: Ta reda på vad ditt sjukhus erbjuder i fråga om hydroterapi. Nästan alla sjukhus har duschar som patienterna kan använda, på vissa kan man ta bort duschmunstycket så att någon kan spruta vatten direkt på mammans mage eller ländrygg för smärtlindring. Om det finns badkar, ta reda på om det finns omständigheter där de inte vill att du ska använda det? (BMI, högt blodtryck, riskfaktorer vid förlossning etc)

Under förlossningen: Säg till om du vill använda vatten som smärtlindring under förlossningen. De kan då utvärdera säkerheten för dina specifika omständigheter, och beroende på var i förlossningen du befinner dig så kan de rekommendera badkar eller dusch. Men fråga! Att sjunka ner i ett bad har visat sig minska smärtupplevelsen under förlossningen.

 

HUDKONTAKT

Oxytocinet flödar när vi är fysiskt nära människor vi litar på och älskar. Det finns forskning som visar att en kram som varar i minst 20 sekunder frisätter oxytocin i hjärnan.

People Try The 20 Second Hug Challenge

Att få varm hudkontakt med din partner ökar oxytocinutsöndringen och sänker blodtrycket. Allt detta är bra för din förlossningsupplevelse (och för progressen).

Testa detta: Prata med din partner om vilken typ av beröring du tycker om, vad du tänder på. Men ta också reda på hur de vanligaste formerna av beröring ser ut under förlossningen. Detta skiljer sig mellan individer: eftersom du samtidigt upplever smärta, kan vissa former av beröring vara distraherande eller överväldigande för dig.

Under förlossningen: Var nära varandra. Om den födande har fått epidural, ställ en stol nära och ge henne en fotmassage. Om hon inte har fått det kanske hon vill luta sig mot dig. Ge henne trygg beröring mellan sammandragningarna. När hon blir undersökt vaginalt eller får dropp inkopplat, håll hennes (andra) hand så att hon samtidigt upplever något skönt.

 

VÄLBEKANTA DOFTER

Här kommer vår däggdjurshjärna fram. Det är inte ett medvetet eller logiskt val när vi reagerar på obekanta dofter i en ny miljö under förlossningen. Hjärnan försöker avgöra om den nya platsen är säker att föda på. När den väl har vant sig, speciellt om de första timmarna är betryggande, så hittar den sin födelserytm igen och förlossningen går framåt.

Testa detta: Om du ska föda på sjukhus, gör ett besök (eller två!) på avdelningen. Vänj dig vid lukterna och ljuden på den plats där du ska föda ditt barn. Tänk också på hur du kan få med dina hemvana lukter in på förlossningsrummet: den där morgonrocken vi pratade om under “Värme” eller en kudde hemifrån är bra.

Under förlossningen: Ingenting luktar mer hemvant än en partner. Om det fungerar med den ställning som hon väljer att ta värkarna i, så kan mamman luta sig mot och andas in sin partners lukt under eller mellan sammandragningarna. Hennes egen morgonrock eller kudde omger henne också med dofterna hemifrån. Ta med hennes älsklingshudkräm, som hennes hjärna är van vid!

 

FYSISK STIMULANS

Sexuell eller sensuell stimulans får helt jävla garanterat hormonerna att flöda under förlossningen. Vissa kvinnor ÄLSKAR att använda alla apparater de kan för att översvämma kroppen med oxytocin. Andra tycker att det är lite ofint och säger nej tack så mycket. Det här är DIN födsel. Det är du som bestämmer hur snuskig eller pryd du vill vara.

Men jag kan inte prata om förspel utan att faktiskt prata om förspel. Kärleksfull, sexuellt laddad beröring får rätt hormoner att flöda. Det betyder att kyssas, stimulera bröstvårtorna, beröra varandra sensuellt och att stimulera klitoris. Det behöver inte göras övertydligt, och det kan vara privat. Det här är riktigt kraftfulla grejer. Jag var en gång med på en födsel där mamman krystade länge. Sen drog hon sig undan med sin man och sin älsklingsleksak i några minuter. Hennes sammandragningar tilltog, kom tillbaka starkare och strax därpå födde hon sitt barn!

Testa detta: Förhoppningsvis har du redan flera års älskog under bältet. Men att prata öppet om det med din partner kan normalisera tanken på det redan nu. Prata om vad du skulle känna dig bekväm med, och om något av detta är för mycket för dig.

Under förlossningen: Vissa par gillar att kyssas under förlossningen. En del läkare/barnmorskor föreslår stimulering av bröstvårtorna för att få värkarna att tillta. Det kan ske med hjälp av bröstpump, eller att du själv eller din partner stimulerar dina bröst. Partnern kan alltid beröra dig kärleksfullt och med värme. Fokusera på att överföra kärlek med beröringen. Även en betryggande hand ökar oxytocinutsöndringen. Behöver du något riktigt starkt så är det bara att sätta igång och stimulera klitoris. Du kan göra det med handen eller med din älsklingsleksak.

 

KÄRLEKSFULLA/INKÄNNANDE ORD

Åååååhhhhh, ingenting känns bättre än när någon säger fina saker till dig när du har det jobbigt! Det gör att du orkar, kan behålla ditt fokus och ändra berättelsen i ditt huvud. Det kan vara privata, personliga saker. Men även bara vanlig uppmuntran och stödjande ord fungerar. Du kan få en stark dos uppmuntran från en doula, men självklart kan vem som helst som är med på födseln göra detta. Om du vill få några uppslag på exakt vad som är mest hjälpsamt att säga, så har jag skrivit en artikel “How to Talk to a Woman in Labor” speciellt för dig.

Testa detta: Läs den där artikeln och skaffa dig Cheat-Sheet for partners så att du vet hur man bäst stödjer en kvinna som föder barn. Prata om vad du skulle vilja höra. Exempelvis tycker vissa om att bli påminda om att det här kommer att ta slut och inte kommer att pågå i all evighet. Andra vill bli påminda om bebisen. Andra vill höra att de gör ett bra jobb.

Under förlossningen: Partners kan vara modiga med att säga fina saker. Detta är speciellt viktigt efter vaginala undersökningar som kan göra att hon känner sig besviken (hon kanske inte har öppnat sig lika mycket som hon hade hoppats), svåra val eller i utmanande ögonblick. Uppmuntra henne, säg att hon jobbar så bra, är så klok och har sånt tålamod. Berätta att hon är vacker. Berätta hur fantastisk hon är. Förresten, det här är bra råd i allmänhet – leta upp henne och gör det nu.

 

SLIPPA DISTRAKTIONER

Jag vet inte hur det är för dig, men många tycker det är svårt att känna lust när de har en lång lista saker de måste göra. Ännu värre blir det under tidspress! När du tänker på logistik, tar hand om äldre barn eller vet att klockan tickar så aktiveras frontalloberna. Då kan den biologiska processen bestämma sig för att ta en paus medan du gör allt det där du behöver göra.

Jag ser det här ganska ofta med omföderskor. När det äldre barnet väl har kommit i säng och klientens “mammahjärna” kan slappna av så ökar ofta värkarna i styrka. Det händer också ofta när man kommit in på sjukhus – när de är klara med alla inskrivningsfrågor, har satt dropp och paret får vara i fred och bara föda så kan hjärnan släppa taget och kroppen kan börja göra sin grej.

Testa detta: Planera för all minilogistik som behöver ordnas. Gå in och skriv det där frånvaromeddelandet på jobbet nu. Vem ska ta hand om dina husdjur? Om du har äldre barn, har du någon du kan lita på som kan passa dem med kort varsel (speciellt mitt i natten!)? Har du packat väskan? Har ni alla telefonnummer ni behöver inskrivna i bådas telefoner? (Vårdcentralen, din doula och så vidare)

Under förlossningen: När du inte försöker vila under latensfasen, ta dig tid att ordna med den här logistiken. När förlossningsarbetet väl drar igång ordentligt blir det mer utmanande att genomföra ens pyttesmå uppgifter. Partnern kan också se till att ta ansvar för så mycket logistik som möjligt så att mamman bara kan fokusera på att föda. Koppla upp din inre tankeläsare, partner! Självklart blir allt inte perfekt, men varje liten grej du tar hand om på hennes lista hjälper hennes hjärna att slappna av lite mer.

 

NU KNYTER VI IHOP SÄCKEN

Detta är verkligen bara några idéer, sånt du kan ha i bakhuvudet när du besöker platsen där du ska föda, och under förlossningen. De kan hjälpa dig att ställa bra frågor till din läkare eller barnmorska och vara utgångspunkten för lite bra snack med ditt födelseteam. Men snälla trilla inte ner i ”allt ska bli perfekt”-ravinen. Det bästa är faktiskt att acceptera att födandet är rörigt och oförutsägbart. Gör vad du kan med det du har och där du är. Resten är ett äventyr!

Om du helt vill nörda ner dig i den kraft som finns i detta hormon så kan du lära dig mer om oxytocin! Jag älskar “The Oxytocin Factor” av Kerstin Uvnäs Moberg och “The Scientification of Love” av Michel Odent. Båda är fantastiska böcker om detta fascinerande hormon och hur du kan få mer av det i ditt liv.

 

*Jag vill att du ska veta att allt detta bara är förslag som du kan använda under förlossningen och för upplevelsen av födseln, detta handlar inte om vad som är säkert. Säkerhet trumfar alltid förlossningsprogressen, så självklart förändras miljön om något uppstår som kan påverka mammans eller bebisens hälsa. Det är i själva verket ett tecken på att något är allvarligt: hela energin och hur många människor som är i rummet förändras, ljuset tänds, det pratas en massa och folk stressar runt, man pratar om deadlines mm. Adrenalin överallt. Nu behöver du vara uppmärksam, glömma bort stämningen och göra det som din bebis behöver. Och kom ihåg, jag är inte vårdpersonal.”

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *