4. Sjukhuset är inte alltid den säkraste platsen. Låt de gravida som vill få föda hemma med barnmorska!

Barnmorskeförbundet skrev i maj 2020 att de som vill föda barn i hemmet med stöd av barnmorska ska erbjudas denna vårdform inom offentlig verksamhet. Vi på Föda lugnt är helt eniga med det.

Som BM-förbundet skriver ökar sannolikheten för en okomplicerad vaginal förlossning om kvinnan föder utanför obstetriska enheter. Stora studier visar att de som planerat att föda hemma hade tre gånger högre sannolikhet att föda spontant vaginalt jämfört med kvinnor som födde på sjukhus och att andelen förlossningsskador (bristningar grad 3–4) och blödning >1000 ml var lägre hos de som födde hemma. Hemfödsel minskar risken för kejsarsnitt och sugklocka, både för först- och omföderskor, liksom risken för allvarlig bristning i bäckenbotten och stor blödning hos omföderskor.

Under coronapandemin, skriver lokalförbundet för barnmorskorna i Region Stockholm, ”har förfrågan på planerade hemförlossningar ökat vilket kan vara en effekt av att familjer drar sig för att komma till de stora förlossningsklinikerna. Att föda barn är en händelse som för de flesta innefattar en frisk mamma och ett friskt barn och det tar emot att åka in till ett sjukhus där risken för smitta ökar.”

Birth. Foto: Lindsey Turner/Flickr.

 

Sverige är dock ett av få länder i Europa som motarbetat detta. Svenska makthavare inom vården har inte velat ta till sig forskning från till exempel WHO, Cochrane med flera som tydligt visar att hemfödsel är ett säkert alternativ för friska födande med okomplicerad graviditet. Därför har föräldrar som valt att föda hemma fått betala själva för sin förlossning i Sverige, till skillnad från alla andra födande.

Staten har också gjort det allt svårare för hembarnmorskorna, bland annat genom att neka dem förskrivningsrätt till de läkemedel de behöver ha. Barnmorskan måste be en läkare om att skriva ut de nödvändiga medicinerna, trots att barnmorskan ofta har mycket större erfarenhet av förlossningar än läkare.

Tack vare föräldrarnas påtryckningar och barnmorskornas ställningstagande verkar det nu som om Region Stockholm inom kort kommer att gå tillbaka till samma avtal som tidigare, det vill säga att två barnmorskor gratis kan komma hem till någon som är omföderska och som uppfyller regionens krav på säkerhet. Detta måste bli verklighet i alla landets regioner, helst i sommar!

Vi vill att
· regeringen återaktiverar hemförlossningsbidraget som alternativ till att föda på sjukhus för att minska risken för smitta, i alla regioner.
· alla barnmorskor ges möjlighet att bistå offentligt finansierade hemförlossningar genom att kunna hämta läkemedel på sjukhusen.
· regionerna utökar hemsjukvården i form av hembesök och BB-hemma samt fortsätter den påbörjade satsningen av distansvård med hjälp av informations- och kommunikationsteknik under graviditet, latensfas och eftervård.

***

Läs mer om Förlossningsvården – situationen inför sommaren 2020
1. Det finns för få barnmorskor. Anställ fler!
2. Politikerna har en falsk bild av läget. Ställ krav på sjukhusledning och politiker!
3. Det saknas platser för födande. Gör om S:t Göran till barnmorskeledd enhet!
4. Sjukhuset är inte alltid den säkraste platsen. Låt de gravida som vill få föda hemma med barnmorska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *