3. Det saknas platser för födande. Gör om S:t Göran till barnmorskeledd enhet!

2016, då BB Sophia lagts ner, lovade politikerna att en ny förlossningsklinik skulle öppnas på S:t Görans sjukhus redan 2017, så att gravida i Stockholm kunde vara säkra på att regionen har den kapacitet som krävs, utifrån det beräknade behovet. En fjärdedel av alla barn som föds i Sverige föds i Region Stockholm. S:t Göran skulle ta hand om 2000–4000 födslar om året.

Beslutet har skjutits upp flera gånger, och nyss kom beskedet att BB S:t Göran inte kommer att öppna 2022 heller. Finansregionrådet Iréne Svenonius (känd från det ekonomiska haveriet med Nya Karolinska) meddelar att BB S:t Göran ska öppna i en obestämd framtid, eftersom ekonomin dels försämrats av pandemin, dels för att hon har tyckt sig förstå att det kommer att födas färre, inte fler barn i regionen de närmaste åren. I en intervju i SR nyligen sa Svenonius att det kommer att finnas ”en ganska stor överkapacitet i förlossningsverksamheterna”, att det redan nu inte behövs fler platser och att hon inte kan se några negativa konsekvenser av beslutet.

Som vi har beskrivit här är detta en helt vansinnig och felaktig världsbild. Det finns redan för få resurser för födande kvinnor i Stockholm, särskilt på sommaren, särskilt denna sommar med smitta och svår sjukdom. Svenonius må hävda att det finns platser så att det räcker, men det hjälper inte när platserna är så bristfälliga att inga barnmorskor orkar ha dem som arbetsplats.

Bara i Svenonius fantasi

 

Vi står helt bakom förslaget från ledamöterna i Barnmorskeförbundets lokalförening Stockholm och deras vädjan till ansvariga politiker och beslutsfattare: ”Utred möjligheten att låta BB S:t Göran bli Sveriges första barnmorskeledda lågriskenhet och utbildningsklinik för alternativa vårdmodeller! Detta kommer att öka valfriheten för familjer och bromsa upp barnmorskebristen.

***

Läs mer om Förlossningsvården – situationen inför sommaren 2020
1. Det finns för få barnmorskor. Anställ fler!
2. Politikerna har en falsk bild av läget. Ställ krav på sjukhusledning och politiker!
3. Det saknas platser för födande. Gör om S:t Göran till barnmorskeledd enhet!
4. Sjukhuset är inte alltid den säkraste platsen. Låt de gravida som vill få föda hemma med barnmorska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *