Nu har vi skickat det här brevet till socialminister Lena Hallengren.
Låt friska gravida få föda på särskilda enheter!
Vi i nätverket Föda lugnt är oroade över situationen för landets gravida under rådande pandemi. Friska födande och deras nyfödda riskerar att bli smittade på sjukhus, rutinerna blir tuffa av säkerhetsskäl och många är oroliga för att inte få ha med sig sin partner/stödperson under en förlossning som kan bli lång och svår. Somliga som från början inte planerat att föda hemma söker nu hembarnmorska. En del som redan hade bestämt sig för att föda hemma kommer att göra det även om de inte får tag på en barnmorska.
Om friska födande med okomplicerad graviditet får föda på särskilda barnmorskeledda enheter, i anslutning till (men utanför) sjukhusen, kan det bli ett stöd i en förlossningssjukvård som redan är tänjd till bristningsgränsen av coronaepidemin.
Vi ser hur sjukvården går på knä, och tror att vårt förslag gynnar såväl vården som födande med okomplicerad graviditet samt de som hade planerat att föda hemma.
Befolkningen uppmanas att inte besöka sjukhusen om det inte är livsnödvändigt, men friska kvinnor ska ändå in på sjukhusen när de ska föda. Hur länge pandemin än pågår kommer kvinnor att bli gravida och föda barn, och de kommer att ha samma rätt till säker förlossningsvård och god omsorg som de alltid har i vanliga fall (1).
Det är mycket sannolikt att covid-19-smittan finns på sjukhus eftersom en okänd, möjligen stor procentandel av de smittade är symtomfria. Vi vet heller inte ännu när vårdpersonalen kan få tillgång till säker skyddsutrustning eller börja testa sig.
Sverige har ännu inte barnmorskeledda enheter som ett alternativ i den vanliga förlossningsvården, men i bland annat Storbritannien är det väl beforskat och beprövat. Forskningen visar tydligt att för kvinnor med okomplicerad graviditet är det säkrare att föda på en barnmorskeledd enhet eftersom det innebär färre ingrepp (2, 3). För de nyfödda är det lika säkert som på sjukhus. I Storbritanniens “NICE guidelines” (riktlinjer för förlossningsvården) står det att barnmorskeledda enheter är särskilt lämpade för födande med okomplicerad graviditet (4).
Vi föreslår att barnmorskeledda enheter införs som en akut åtgärd för att minska smittspridningen i förlossningsvården, och för att trygga de födandes upplevelse av förlossningen i enlighet med WHO:s riktlinjer (5).
Att föda på en barnmorskeledd enhet innebär i vårt förslag att friska gravida som haft en okomplicerad graviditet får föda separat från sjukhus, exempelvis i mobila enheter utanför sjukhus eller i hotellrum, så som Nederländerna har infört, och med dedikerad vårdpersonal som bara arbetar med friska födande, som Italien och Storbritannien nu gör.
Detta förslag har många fördelar:
• “Lågrisk”-gravida, deras partner och deras nyfödda barn får tillgång till god vård, samtidigt som sjukhusens förlossningsavdelningar avlastas och bättre kan ta hand om de gravida med ett större vårdbehov, samt smittade eller sjuka gravida.
• Obstetriska ingrepp som anstränger vårdens personal och resurser blir färre.
• Risken minskar att mammor, nyfödda, stödpersoner och barnmorskor smittas i barnmorskeledda enheter.
• “Pop-up”-enheter kan iordningställas snabbt och effektivt, nära akutsjukhusen men i separata byggnader eller (mobila) enheter, som man till exempel gjort i Nederländerna (6).
• Barnmorskornas kompetens mobiliseras och används ändamålsenligt: hembarnmorskor och ”caseload”-barnmorskor har omfattande kompetens som behövs i barnmorskeledda enheter. På samma sätt kan barnmorskor som återvänder till vården för att hjälpa pressade förlossningsavdelningar bidra lokalt i barnmorskeledda enheter samt för att ge stöd inom primärvården. Detta gäller även barnmorskestudenter och doulor.
• Social distansering bidrar till att bromsa upp effekterna av pandemin och ”platta ut kurvan”. Minskat antal kontakter under födande och eftervård minskar smittspridningen.
• Sjukvårdens resurser kan gå solidariskt dit där de behövs allra mest: till sjuka på sjukhus, till de människor och verksamheter som har de största behoven. Detta innebär räddade liv!
Med vänliga hälsningar,
Nätverket Föda lugnt
Bilaga: mer i detalj
• Vi tänker oss antingen enheter inrymda i till sjukhusen närliggande hotell eller liknande, samt mobila enheter (trailers, turnébussar, friggebodar på hjul, stora husvagnar och så vidare) med plats för två barnmorskor per födande, stödperson/partner och doula.
• Kravet för att få föda eller vistas i en mobil enhet är att vara smittfri.
• Frisk medförälder och/eller stödperson får vara med.
• Vi föreslår hemgång inom 24 timmar om inga komplikationer föreligger.
• Läkarkontroll kan ske via hembesök, eller att föräldrarna återvänder till den mobila enheten vid en överenskommen tid.
• Eftervård kan ges i hemmet eller i en ambulerande enhet.
Referenser
1) International Confederation of Midwives (ICM) 2020 ICM Official Statement
https://www.internationalmidwives.org/icm-news/women%E2%80%99s-rights-in-childbirth-must-be-upheld-during-the-coronavirus-pandemic.html
https://www.internationalmidwives.org/assets/files/news-files/2020/03/icm-statement_upholding-womens-rights-during-covid19-5e83ae2ebfe59.pdf
2) Scarf, V., Rossiter, C., Vedam, S., Dahlen, H.G., Ellwood, D., Forster, D., Foureur, M.J., McLachlan, H., Oats, J., Sibbritt, D., Thornton, C., Homer, CSE. (2018). ‘Maternal and perinatal outcomes by planned place of birth among women with low-risk pregnancies in high-income countries: A systematic review and meta-analysis’. Midwifery 62:240-255
3) Birthplace in England Collaborative Group (2011). ‘Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: The Birthplace in England national prospective cohort study’. BMJ, 343:(d7400)
4) National Institute for Health and Care Excellence (2014). Intrapartum care for healthy women and babies (Clinical guideline CG190). Available at www.nice.org.uk/guidance/cg190
5) WHO Q&A on COVID-19, pregnancy, childbirth and breastfeeding
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
6) KNOV – Midwifery in the Netherlands
https://www.knov.nl/samenwerken/tekstpagina/489-2/midwifery-in-thenetherlands/hoofdstuk/463/midwifery-in-the-netherlands/
https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/788-1/coronavirus/hoofdstuk/1357/coronavirus/
https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/3396/file/20-03-24_Draaiboek_fase_2_eerste_lijn_vangt_voor_elkaar_op.pdf