Våra villkor

Om oss

Föda lugnt är en samlingsplats för blivande och nyblivna föräldrar, barnmorskor, familjer, doulor och alla andra som vill ha lugna och trygga anknytningar, från graviditeten och genom föräldraskapet. Vi som startade Föda lugnt 2019 har verkat på olika ställen i födsel- och föräldravärlden i över 30 år och lärt oss vad som gör livet för barn och föräldrar lättare och lugnare.

Här hittar du bloggen och våra sociala medier , där vi skriver om sånt som gör födseln och den första tiden så lugn och trygg som möjligt. Vi jobbar också med födselaktivism där vi vill förändra sånt som ligger i vägen för föräldrars och barns rätt till lugn och trygghet den första tiden.

Här hittar du också vår butik, med ett urval av saker som kan hjälpa under graviditet, förlossning och den första bebistiden. Allt i butiken är ekologiskt, rättvist producerat och framtaget med omtanke.

Vi vill även bidra med kunskap. Våra kurser, föreläsningar, workshops och cirklar ger lärdom för livet. Vi samarbetar med många av de bästa och kunnigaste inom olika områden – barnmorskor, doulor, utbildare och utövare.

Om butiken

Föda lugnts butik hittar du på www.fodalugnt.se/butik. Om du har några frågor kring hur man handlar så får du gärna höra av dig! Antingen via vårt formulär eller till [email protected].

När du gör en beställning innebär det att du godkänner våra köpvillkor, och samtycker till att dina personuppgifter registreras hos oss. Avtal om köp sker när vi bekräftat beställningen genom att skicka en orderbekräftelse till den mejladress du angivit. Vid eventuella felaktigheter i till exempel angivande av pris, lagerdifferenser, leveranstid, produktinformation etc. kan vi komma att korrigera detta i efterhand. Om du inte är nöjd med rättelsen kan du självklart välja att avbeställa din order utan kostnad.

Betalning

Du kan betala med Klarna som erbjuder faktura, delbetalning, kortbetalning eller direktbetalning. Klarna kommer snart också att erbjuda Swish. Tillsvidare får du kontakta oss på [email protected] om du vill swisha.

Vi hanterar aldrig dina kortuppgifter.

Våra priser anges i svenska kronor inklusive moms. Fraktkostnad tillkommer.

Frakt och leverans

För fysiska varor använder vi oss av drop-shipping. Det innebär att vi kan komma att skicka vidare din order till tillverkaren som skickar din vara. Om du beställer från flera olika tillverkare hos oss betyder det alltså att du kan komma att få din beställning i olika delar. Fraktkostnaden blir alltid densamma för dig, det vill säga 49 kr inom Sverige, 69 kr inom Norden och 99 kr till övriga Europa. Fri frakt gäller för köp över 900 kronor.

När vi har skickat din order får du en leveransbekräftelse med kollinummer till din e-postadress. Om ditt paket skickas med flera leveranser får du också flera leveransbekräftelser. Kollinumret kan du använda för att spåra din leverans hos Postnord.

För digitala produkter som till exempel webbinarier får du instruktioner i samma mail som orderbekräftelsen.

Leveranstider

Vi och alla våra samarbetspartners skickar din beställning så snart som möjligt. Beroende på vad du har beställt kan leveranstiden variera. Det mesta skickas inom fem arbetsdagar, men vissa produkter som görs för hand vid beställning kan ta längre tid. Om du har frågor kring leveranstid, kontakta oss!

Transportansvar

Om varan skadas eller kommer bort under transporten från oss till dig är det vi som är ansvariga. Vid en eventuell retur till oss är det du som kund som är ansvarig för att returen returneras korrekt utifrån våra returvillkor.

Hör av dig till oss om paketet skadats under leveransen. För att vi ska kunna reklamera skadan till Postnord behöver vi anmäla det inom 1-3 dagar. Vi är därför tacksamma om du anmäler skadan inom denna tid. Tänk på att alltid spara emballaget för att reklamationen ska kunna hanteras korrekt.

Har du fått fel produkt eller något annat blivit fel med din leverans, hör av dig till oss direkt så hjälper vi självklart till!

Retur, ångerrätt och garanti

Så returnerar du en vara

Öppet köp i 30 dagar. Returnera en vara genom att följa dessa steg:

 1. Lägg tillbaka varan du vill returnera i dess originalförpackning. Försegla paketet noggrant.
 2. Fäst den medföljande returfraktsedeln ovanpå den gamla fraktsedeln.
 3. Lämna in paketet på ett PostNord-ombud. Spara kvittot som returbevis.

Du får pengarna tillbaka så snart vi har mottagit paketet.

Returkostnad är 49 kr inom Sverige, 69 kr inom Norden och 99 kr till övriga Europa. Detta dras av automatiskt från ditt återbetalningsbelopp.

Du har ansvaret för att dina returvaror kommer till oss. Spara paketets kolli-ID när du skickar från ditt ombud, och be om ett kvitto om du inte får ett.

Har du en obetald faktura för din order är det viktigt att du själv flyttar fram förfallodatum. Det gör du på Klarna.se eller genom att ringa 08-120 120 10.

Om produkten är skadad, om du inte har fått din retursedel eller om du har några andra frågor, kan du alltid kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Att byta

Om du önskar byta din vara till en annan färg eller modell ska du returnera varan enligt instruktionerna ovan och lägga en ny beställning på den vara du önskar. När vi har hanterat din retur får du pengarna tillbaka minus returfrakt. Se ovan för returvillkor och priser på returfrakt.

Om du vid köptillfället har använt en rabattkod, mängdrabatt eller liknande, måste du kontakta oss för att få ersättning så att du kan beställa på nytt.

Ångerrätt

Om du ångrar ditt köp kan du returnera produkten och få pengarna tillbaka. Du har ångerrätt i 30 dagar från den dag du får ditt paket.

Om produkten har använts mer än vad som krävs för att fastställa dess egenskaper och funktioner förbehåller vi oss rätten att göra ett prisavdrag motsvarande värdeminskningen som uppstått i samband med hanteringen. Värdeminskningen bedöms från fall till fall. Produkten behöver alltså returneras i samma skick som den mottogs.

Om produkten inte kan returneras i ett oförändrat skick behöver du omgående kontakta kundservice som bedömer om en retur kan göras.

Förbrukningsvaror så som oljor, teer och örtblandningar kan inte returneras annat än i oöppnat skick.

Om produktens originalkartong är saknad eller skadad sker en värdeminskning som bedöms från fall till fall.

Rabattkoder

Så här använder du en rabattkod hos oss:

 1. Lägg dina produkter i varukorgen och gå till kassan
 2. Under produkterna i kassan, klickar du på ”Klicka här för att ange rabattkod”.
 3. Skriv in rabattkoden i rutan och klicka på “Använd”.
 4. Du kommer nu att kunna se den avdragna summan vid totalbeloppet.

Reklamation

Du har 3 års reklamationsrätt enligt Konsumentköplagen.

Kontakta oss på [email protected] eller fyll i vårt formulär om du vill göra en reklamation. Vi kommer att be dig att skicka en beskrivning av produktens fel och bildmaterial som tydligt bevisar felet, så att vi kan hjälpa dig vidare i processen. Eventuell återbetalning kommer att ske så snart som möjligt efter att vi har mottagit och registrerat den defekta produkten.

Integritetspolicy

1. Allmänt

Denna policy avser integritet och beskriver hur Föda lugnt Sweden AB, org. nr 559255-3423, Järvklostigen 18, 139 41, Värmdö, epost: [email protected], samlar in, lämnar ut och lagrar dina personuppgifter.

Integritetspolicyn gäller när Föda lugnt tillhandahåller tjänster och produkter såsom till exempel när du handlar hos oss på Föda lugnt, har kontakt med oss, besöker våra webbplatser eller skapar ett konto hos oss.

Med integritetspolicyn vill vi visa hur vi säkerställer att dina personuppgifter behandlas i enlighet med gällande personuppgiftslagstiftning.

2. Personuppgiftsansvarig

Föda lugnt Sweden AB är personuppgiftsansvarig för att Föda lugnts behandling av dina personuppgifter sker i enlighet med tillämplig lagstiftning.

3. När behandlar vi personuppgifter?

När du besöker vår webbsida, handlar hos oss, kommenterar på vår blogg, skapar ett kundkonto hos oss eller kontaktar oss behöver vi samla in och behandla dina personuppgifter. Vi samlar in denna information för att kunna erbjuda den service och funktionalitet som förväntas och för att kunna fullgöra vår del av till exempel ett köpeavtal.

4. Vilka personuppgifter behandlar vi?

Vår datapolicy innebär att vi sparar och hanterar så lite av dina uppgifter som möjligt. Det betyder att vi bara använder de uppgifter som är nödvändiga för att bearbeta din beställning och upprätthålla kommunikationen med dig.

Personuppgifter vi samlar in för dig som är kund är följande:

 • namn
 • adress (leverans- och räkningsadress)
 • e-postadress
 • telefonnummer
 • kundnummer
 • köphistorik
 • IP-adress och information om användning av webbplatsen
 • personuppgifter som du anger vid kontakt med Föda lugnt.

För att kunna bearbeta din beställning fullständigt överlämnar vi dina uppgifter till våra samarbetspartner, till exempel PostNord och Klarna. Vi samlar även in dina adressuppgifter från tredje parts tjänster för adressuppdateringar.

När du besöker vår hemsida sparar vi följande uppgifter av administrativa och tekniska skäl: typ och version av använd webbläsare, datum och tid för besöket och din IP-adress. Dessa uppgifter blir anonymiserade och används för vår statistik och för att vi ska kunna förbättra vår internet- och onlinetjänst. De anonymiserade uppgifterna separeras från dina personliga uppgifter, sparas i ett säkert system och kan inte kopplas till en specifik person.

5. Sammanställning av personuppgiftshantering

5.1. Hantera beställning inklusive notiser och efterföljande support

Exempel: För att leverera, erbjuda betal- och leveransalternativ, hantera reklamations- och garantiärenden, besvara frågor.
Rättslig grund: Fullgörande av avtal om köp.
Lagringstid: 3 år efter genomfört köp.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • betalinformation
 • andra personuppgifter som lämnas vid kontakt med oss.

5.2. Fullföljande av lagkrav

Exempel: Garantiåtaganden, konsumentlagstiftning, produktsäkerhet, bokföring.
Rättslig grund: Fullgörande av rättslig förpliktelse.
Lagringstid: Så länge som tillämplig lag kräver, till exempel 7 år enligt bokföringslagen.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • betalinformation.

5.3. Registrering och hantering av konto

Exempel: Ge tillgång till orderhistorik, upprätthålla relevans i kontaktuppgifter.
Rättslig grund: Fullgörande av avtal om köp.
Lagringstid: Så länge du har kundkonto hos oss.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • användning av webbplats
 • andra personuppgifter som lämnas vid kontakt med oss.

5.4. Marknadsföring av produkter och tjänster

Exempel: Skicka relevanta erbjudanden via epost om liknande produkter och tjänster, visa produktrekommendationer, genomföra kampanjer och event.
Rättslig grund: Fullgörande av avtal om köp och samtycke.
Lagringstid: 12 månader efter genomfört köp eller tills samtycket återkallas.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • användning av webbplats
 • andra personuppgifter som lämnas vid kontakt med oss.

5.5. Utveckling av företagets tjänster och produkter, och analyser av kundkollektivet i stort

Exempel: Analyser av användarupplevelse, analyser av sortiment.
Rättslig grund: Berättigat intresse.
Lagringstid: 3 år efter genomfört köp.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • betalinformation
 • användning av webbplats

5.6. Förhindrande av missbruk av tjänst och stävjande av brott

Exempel: Förhindra bedrägerier, förhindra olovlig åtkomst till konton.
Rättslig grund: Fullgörande av rättslig förpliktelse, alternativt berättigat intresse.
Lagringstid: Så länge som tillämplig lag kräver.
Typ av personuppgifter:

 • namn, adress, epost, telefonnummer
 • orderinformation
 • leveransinformation
 • betalinformation.

6. Hur länge sparas personuppgifterna?

Föda lugnt sparar endast personuppgifterna så länge det är berättigat av ändamålet. Hur lång tid detta är kan variera beroende på typ av personuppgift och ändamål. Se punkt 7 för mer detaljer.

7. Hur skyddas personuppgifterna?

Föda lugnt har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi hindrar otillbörlig åtkomst, spridning och förändring, bland annat genom att spara personuppgifter i databaser som är skyddade genom behörighetsstyrning och brandvägg. Vid kommunikation kring dina personuppgifter till partners finns alltid så kallade personuppgiftbiträdesavtal i grunden och kommunikationen är krypterad.

8. Lämnas personuppgifterna ut till någon?

Föda lugnt lämnar bara ut dina personuppgifter till nödvändiga samarbetspartners eller koncernbolag med personuppgiftsbiträdesavtal. Exempel på samarbetspartners är bolag som utför tjänster för Föda lugnts räkning inom till exempel leverans, betalning och kommunikation. Dessa samarbetspartners hanterar endast dina personuppgifter i syfte att se till att vi fullföljer våra åtaganden enligt rättslig förpliktelse, fullgörande av avtal om köp eller samtycke.

Föda lugnt kan också komma att lämna ut dina personuppgifter om det följer av lagkrav eller krav från myndighet, om det handlar om att säkerställa Föda lugnts rättsliga intressen eller för att upptäcka eller förebygga bedrägerier eller andra säkerhetsfrågor.

Om någon av Föda lugnts leverantörer eller samarbetspartners befinner sig utanför EU/EES kan Föda lugnt komma att överföra dina personuppgifter dit. Om personuppgifter överförs till något land utanför EU/EES, kommer Föda lugnt att vidta de åtgärder som krävs för att överföra personuppgifter till länder utanför EU/EES på ett lagligt sätt.

9. Vilka rättigheter har du?

Du kan alltid kontakta oss om du vill bli informerad om vilka personuppgifter vi sparar om dig, eller om du vill korrigera felaktigheter eller radera dessa uppgifter. Vi kommer även på din begäran eller på eget initiativ att rätta, avidentifiera, radera eller komplettera uppgifter som upptäcks vara felaktiga eller ofullständiga.

Du har även rätt att begära följande:

Tillgång till dina personuppgifter
Det innebär att du har rätt att begära ett registerutdrag över den behandling som vi genomför avseende dina personuppgifter. Du har även rätt att få en kopia av de personuppgifter som behandlas. Du har rätt att genom en skriftligt undertecknad ansökan erhålla ett registerutdrag från Föda lugnt om vilka personuppgifter som finns registrerade om dig, ändamålen med behandlingen och till vilka mottagare uppgifterna har lämnats eller ska lämnas ut. Du har vidare rätt att i registerutdraget få information om dina övriga rättigheter som anges i denna punkt .

Rättelse av dina personuppgifter
På din begäran kommer vi att så snabbt som möjligt rätta de felaktiga eller ofullständiga uppgifter vi behandlar om dig.

Radering av dina personuppgifter
På din begäran tar vi bort de personuppgifter vi behandlar om dig om de ej behövs längre för de ändamål de samlades in för. Om det finns lagkrav på behandlingen av dina personuppgifter kommer vi avsluta behandlingen av uppgifterna för andra ändamål än att följa lagstiftningen, exempelvis bokförings- och skattelagstiftningen.

Begränsning av behandling av dina personuppgifter
På din begäran begränsar vi vår behandling av dina personuppgifter till vissa avgränsade ändamål.

Du har rätt till dataportabilitet, det innebär att under vissa förutsättningar har du rätt att få ut och överföra dina personuppgifter i ett strukturerat och allmänt format till en annan personuppgiftsansvarig.

Du har rätt att invända mot personuppgiftsbehandlingen som utförs med intresseavvägning som ändamål. Vid invändning mot sådan behandling kommer vi enbart fortsätta att behandla de personuppgifter om det finns berättigade skäl till behandlingen som väger tyngre än dina intressen.

Vid behandling för direkt marknadsföring har du alltid rätt att invända mot sådan behandling genom att skicka ett mejl till [email protected]. När vi mottagit din invändning kommer vi att upphöra att behandla dina personuppgifter för sådant marknadsföringsändamål. Det finns också alltid möjlighet att tacka nej till fortsatt marknadsföring i alla våra utskick.

Du har även rätt att inge eventuella klagomål angående behandlingen av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) (före detta Datainspektionen).

10. Cookies

Föda lugnt använder cookies på webbplatserna, mer information hittar du i vår cookiepolicy.

11. Ändringar i integritetspolicyn

Vi förbehåller oss rätten till att ändra våra dataskyddsförklaringar ifall det skulle bli nödvändigt på grund av ny teknologi. Säkerställ att du har den mest aktuella versionen. Ifall vi ändrar grundläggande paragrafer i denna dataskyddsförklaring kommer vi att gå ut med information om detta på vår hemsida.

12. Kontaktuppgifter

Föda Lugnt Sweden AB
Järvklostigen 18
139 41 Värmdö
Stockholms län
E-post: [email protected]

Copyright

Allt innehåll på den här webbplatsen, såsom text, grafik, logotyper, bilder, ljudklipp, digitala nedladdningar och annan mjukvara, tillhör Föda lugnt Sweden AB eller våra leverantörer, och är skyddat av svenska och internationella upphovsrättslagar.