Födselorgasm, del 3: Onani som smärtlindring under förlossningen

De flesta förlossningsberättelser handlar inte om sex. Vi får höra att det är kaotiskt, smärtsamt och absolut inte sexigt att föda barn. Så när Angela Gallo, doula och förlossningsfotograf, bloggade om att hon onanerat under förlossningen väckte det starka reaktioner: kvällstidningarna skrev om det, chockerade och förfärade kommentarer vällde in.

Gallo säger att hon är tacksam för att hon kunde föda sitt andra barn på sina egna villkor – och att hon tillfredsställde sig själv bidrog till det. Hon beskriver sin första sjukhusförlossning som en interventionskaskad med 20 timmars värkarbete, igångsättning och epidural, verkningslösa krystvärkar i tre timmar och till slut en frisk flicka som förlöstes med sugklocka.

När hon skulle föda sitt andra barn valde hon att göra det mesta av förlossningsarbetet hemma, med hjälp av sin partner och en doula. ”När jag närmade mig utdrivningsfasen kände jag mig väldigt sårbar och stressad. Jag tog en dusch för att få lindring och min partner frågade om jag ville ha sex. Jag sa nej, men det påminde mig om att jag kunde tillfredsställa mig själv”, berättar hon. ”Så fort jag började stimulera klitoris så kändes vilan mellan värkarna behagligare och jag fick mer kraft att möta värktopparna”. Gallo beskriver det som att det ”tog udden av” smärtan, mer än som sexuell njutning.

Förutom vid befruktningen pratar man sällan om sambandet mellan sex och födandet. De flesta ”vet” bara att födandet är smärtsamt och att man kan bajsa på sig. På de flesta sjukhus finns inget utrymme för sexualitet i förlossningsrummet.

Samtidigt förklarar Kate Dimpfl, grundare av Holistic Childbirth, att ”det är exakt samma hormoner som styr födandet som styr sex”, och hänvisar till oxytocin, som bokstavligen betyder ”föda snabbt” på grekiska. Oxytocin frisläpps vid orgasm, men också under födandet, genom hud-mot-hud med det nyfödda barnet och under amningen. Oxytocinutsöndringen ökar också utsöndringen av endorfiner, som minskar smärtupplevelsen.

hej vad det går

”Jag hade sex och smekte mig själv under förlossningen, och fick orgasm” säger Laura Kaplan Shanley, författare till Unassisted Childbirth. ”När vi frigör oss från skammen och tar tillbaka makten över vår sexualitet blir födandet också bättre och säkrare.”

De flesta experter uppmuntrar inte till att föda utan läkare eller barnmorska, men kärnan i Shanleys filosofi är att något som varit normalt i tusentals år har fallit i glömska de senaste hundra åren. De allra flesta födslar är ”normala” och medicinska interventioner behövs inte. Istället bör fokus vara på att förebygga rädsla, minimera interventioner och hantera förlossningssmärtan genom andning, kyssar, massage, stimulans av bröstvårtorna och andra typer av beröring.

Forskning visar att sex ger upphov till en oxytocintopp och att sperma kan mjuka upp livmoderhalsen. Men Dimpfl betonar att det finns fler anledningar att föra in sexualiteten i födelserummet: ”Om vi ser på födandet som en sexuell handling kommer vårdpersonalen att bete sig annorlunda, exempelvis genom att be kvinnan om lov att röra henne.”

På sjukhus glöms integritet och samtycke ofta bort när vaginalundersökning ska göras för den tionde gången eller barnmorskan bestämmer att det är dags att snabba på förlossningen. Det är, som Gallo säger, ”väldigt lätt att halka in i systemet”. Hon jämför sin första ”extremt medikaliserade” förlossning med den andra. ”Om du förstår hur din kropp fungerar när du föder barn ökar sannolikheten för att du ska få en bra upplevelse och ett positivt utfall.”

Foto: @rushesandwaves

”Nästan alla kvinnor får bristfällig vård när de föder, eftersom vi har otillräcklig kunskap om vår fysiologi” säger Dimpfl. ”När vi inte ser på födandet som en del av sexualiteten där kvinnor har rätt att bestämma över sina egna kroppar tas hela processen ur våra händer. En tredjedel av födande i USA beskriver sin förlossning som traumatisk ”, säger hon. ”Att bortse från sexualiteten under födandet är enormt skadligt för kvinnor.”

Detta är en översättning och sammanfattning av en artikel i Vice: ”The argument for masturbating during childbirth”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *